Gezondheid

'Veel te weinig peuters naar de tandarts'

16 december 2016 04:54 Aangepast: 16 december 2016 11:11
Ouders wachten veel te lang met het eerste tandartsbezoek van hun kind Beeld © ANP

Ouders van jonge kinderen wachten veel te lang met het eerste tandartsbezoek. Bijna tweederde van de kinderen tussen de twee en vier jaar oud blijkt niet naar de tandarts te gaan. Tandartsen moeten daardoor soms al bij peuters ingrijpende behandelingen uitvoeren, zoals een wortelkanaalbehandeling, schrijft het AD.

41 procent van alle 5-jarige kinderen heeft daardoor al één of meerdere gaatjes gehad.  

De krant baseert zich op een onderzoek van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, maar ook andere grote verzekeraars als Menzis en CZ zeggen zich in de resultaten te herkennen.  

Melkgebit wisselt nog

Veel ouders denken dat het niet veel kwaad kan om met jonge kinderen niet naar de tandarts te gaan, omdat het gebit toch nog wisselt. Maar problemen met melktanden werken door in het volwassen gebit, waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK).  

Ook tandartsen gaan trouwens niet vrijuit. Veel van hen sturen sturen ouders met jonge kinderen naar huis en zeggen dat ze pas terug hoeven te komen als de kinderen vier zijn. Consultatiebureaus adviseren om kinderen vanaf twee jaar naar de tandarts te laten gaan. 

`