Toekomstmakers

Man met gebroken nek kan handen weer bewegen dankzij innovatieve operatie

13 december 2016 15:25 Aangepast: 29 juli 2017 12:30
Brian Gomez in het laboratorium. Beeld © UCLA Health

Wie z'n rug breekt, kan nooit meer lopen. Dat is de gangbare gedachte. Maar daar is – als het aan professor Daniel Lu van de Amerikaanse universiteit UCLA ligt – niets van waar. Dankzij een innovatieve operatie die hij uitvoerde kan Brian Gomez, die vijf jaar geleden zijn nek brak, zijn handen weer bewegen.

Gomez (28) brak zijn nek tijdens het motorcrossen. Hij raakte niet volledig verlamd. Zijn handen kon hij nog steeds een beetje bewegen, en hij had ook nog gevoel over zijn hele lichaam. Juist dat maakte hem de perfecte kandidaat om mee te werken aan het onderzoek van Lu.

Alternatieve route

"Omdat hij nog kan voelen, kan hij ons feedback geven", zegt Lu. Met een stimulator in de rug van Gomez kan de beschadiging in zijn rug ontweken worden, waardoor hij alsnog zijn handen kan gebruiken.

"In het ruggenmerg zitten een aantal alternatieve routes die gebruikt kunnen worden als de rug beschadigd is", legt Lu uit, "zodat er alsnog signalen van de hersenen naar de ledematen gestuurd kunnen worden. Je kunt het vergelijken met het verkeer. Als er een file staat op een snelweg, door een ongeluk bijvoorbeeld, kunnen auto’s die file ontwijken door over kleinere wegen te rijden."

Kracht komt terug

De stimulator, die onder in de rug van Gomez werd gezet, traint het ruggenmerg door signalen af te geven, zodat het ruggenmerg die alternatieve routes makkelijker kan vinden. "Als patiënten een langere tijd met de stimulator trainen, krijgen ze de kracht in hun handen terug. Dat zagen we ook bij Gomez."

De kracht in de handen van Gomez nam met 300 procent toe in de tijd dat hij intensief met de stimulator trainde. Na een ongeluk houden mensen vaak maar 1 of 2 procent van de kracht in hun hand over, bij Gomez herstelde dat tot ongeveer 30 procent. En dat geeft hoop, zegt Reggie Edgerton, een collega van Lu. "We kunnen die elektrische stimulatie misschien ook gebruiken bij patiënten die hun benen niet meer kunnen bewegen."

Kansen

"Voordat we de methode testten op Gomez, waren veel mensen er sceptisch over, maar nu zien we vooral kansen", zegt Edgerton.

Gomez zelf is ook blij: "Dat ik mijn handen weer kan gebruiken, is geweldig. Ik heb een koffiezaak en kan nu zelf weer een kop koffie vasthouden." Hij gaat nog steeds twee keer per week naar het laboratorium van UCLA, maar dat is geen probleem voor hem. "Ik ben hier heel veel tijd aan kwijt, maar dat is het waard, want uiteindelijk is dit goed voor iedereen."

`