Gezondheid

Innovatieve behandeling voor prostaatkanker zònder bijwerkingen

21 december 2016 20:30 Aangepast: 22 december 2016 08:43
Archieffoto. Een bezoeker van het Antoni van Leeuwenhoek krijgen uitleg van medisch personeelslid. Beeld © ANP

Europese chirurgen hebben een baanbrekende nieuwe behandeling voor beginnende prostaatkanker ontdekt. Ook uroloog Henk van der Poel, van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, werkte mee aan het onderzoek.

De methode is zo bijzonder omdat die geen gebruik maakt van straling, branden, vriezen of opereren, maar van licht. 

Impotentie en incontinentie

De tumor van de patiënt wordt heel gericht behandeld met laserstralen en een medicijn gemaakt van bacteriën die op de zeebodem voorkomen. Het mooie van de methode is dat er geen ernstige bijwerkingen zijn. Nu zijn levenslange impotentie en incontinentie vaak de prijs die mannen betalen voor het laten behandelen van prostaatkanker met een operatie of bestralingen.

De nieuwe behandeling is getest op 413 mannen. Bijna de helft van hen was na behandeling kankervrij. Bij maar 6 procent van de mannen moest de prostaat uiteindelijk toch helemaal verwijderd worden omdat de methode niet aansloeg. Bij andere behandelingen is dat 30 procent.

Liever afwachten

De dreigende impotentie en incontinentie zijn de reden dat mannen met beginnende prostaatkanker vaak eerst even afwachten. Ze laten zich pas behandelen als de tumor gevaarlijk wordt en hard begint te groeien. Met deze nieuwe methode hoeft een deel van de mannen die lastige afweging niet meer te maken.

Beginnende prostaatkanker komt vaak voor, bij meer dan 50 procent van de mannen van 75 jaar of ouder, maar leidt vrijwel nooit tot de dood. Uroloog Henk van der Poel: "De kunst is die tumoren te vinden die uiteindelijk wel dodelijk kunnen zijn en deze op tijd te behandelen. We leren dit soort tumoren steeds beter te herkennen. De nieuwe laserbehandeling is een interessante optie om deze selecte groep patiënten te behandelen."

'Aantrekkelijk alternatief'

De methode wordt in Nederland vooralsnog niet vergoed, zegt de uroloog, maar kan nuttig zijn voor patiënten met een tumor in de prostaat die goed te zien is, bijvoorbeeld op een MRI-scan. "Voor hen is dit een aantrekkelijk alternatief voor de bestaande behandeling van de hele prostaat."

Prostaatkanker is een van de kankersoorten die het vaakst voorkomt. In Nederland horen ongeveer 10.000 mannen per jaar de diagnose 'prostaatkanker'. Jaarlijks wordt bij 2000 mannen de prostaat verwijderd en ongeveer evenveel mannen worden bestraald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore