Gezondheid

Die extra kilo's? Die komen niet van het kerstdiner

27 december 2016 17:52 Aangepast: 27 december 2016 17:54
Beeld © Getty

Heb jij zo veel gegeten met kerst dat je vast kilo's aankomt? Niets van waar, zeggen voedingsdeskundigen Liesbeth Oerlemans en Martijn Katan. De kerstkilo's vliegen er eigenlijk in de hele maand december aan dankzij de extra hapjes en de alcohol.

"Om een kilo aan te komen, moet je ongeveer 7000 calorieën meer eten dan je verbruikt. Natuurlijk eten we tijdens het kerstdiner wat meer dan normaal en krijg je dus wat extra calorieën binnen, maar dat zijn er geen 7000", zegt Oerlemans, klinisch epidemioloog.

Anderhalve pond

Van het kerstdiner zelf kom je dus niet veel aan. "Natuurlijk, sommige mensen eten zeven gangen die goed zijn voor 5000 calorieën, maar uiteindelijk word je daar misschien anderhalve pond zwaarder van", zegt Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer aan de VU.

Het zijn de extra koekjes die je tussendoor eet, de pepernoten rondom 5 december en de glazen wijn, bier en champagne die je de hele maand door drinkt, die ervoor zorgen dat je aankomt. Oerlemans: "En dat er na het kerstmaal vaak wat kliekjes overblijven, helpt ook niet echt mee."

Geen streng dieet

Toch is dat volgens Oerlemans geen reden om te stoppen met lekker eten in december. "Af en toe wat extra’s moet kunnen. Maar bedenk wel dat je geen eten nodig hebt voor een gezellige avond, en dat je goed moet luisteren naar je lichaam. Heb je geen honger meer? Stop dan met eten."

En het is gelukkig ook niet nodig om in januari te beginnen aan een streng dieet. "Ga in januari gewoon weer terug naar je normale, gezonde ritme. Gebruik je gezonde verstand, iedereen weet dat groente en fruit een betere keuze zijn dan koek en snoep."

Geen koekjes en oliebollen

Volgens Katan zak je vanzelf weer terug naar je normale gewicht als je weer normaal gaat eten. "Het is niet zo dat iedere kilo die je aankomt door te veel eten, eraan blijft als je niet op dieet gaat. Zie je gewicht als een wasbak met de kraan en de afvoer allebei open."

"Als je de kraan wat verder open draait dan normaal, dus meer eet, dan stijgt het water in de wasbak. Maar als je de kraan weer dichtdraait naar de normale stroom water, dan zakt het water weer terug naar het oude niveau. Dat gebeurt met je gewicht ook", zegt Katan.

"Ga na december dus weer terug naar je normale dieet, zonder koekjes, oliebollen en glazen wijn bij het eten, dan zak je vanzelf weer terug naar je normale gewicht."

Meer op rtlnieuws.nl:

`