Gezondheid

Veelbelovende test met vaccin tegen kanker

06 juli 2017 15:52 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Onderzoek naar kanker in een lab (archieffoto). Beeld © iStock

Voor het eerst hebben Amerikaanse en Duitse artsen mensen behandeld met een vaccin tegen kanker. Met het vaccin ging het eigen immuunsysteem kankercellen te lijf.

Het vaccin is getest bij twee kleine groepjes mensen met melanoom, een soort huidkanker. Twaalf van de 19 testpersonen bleven twee jaar kankervrij na toediening van het vaccin, daarover hebben de onderzoekers gepubliceerd in het blad Nature.

"Dit is nog niet dé doorbraak waar iedereen op zit te wachten", zegt oncoloog John Haanen van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. "Daarvoor is het nog te vroeg. Nu kan je alleen zeggen dat de ziekte lang weg is gebleven en dat er mogelijk een relatie is met het vaccin."

Vaccin op maat gemaakt

Volgens de onderzoekers werkt het vaccin beter dan bestaande immunotherapie omdat de bestaande immuunbehandelingen gericht zijn op één specifiek kenmerk van een kankercel. Bij het vaccin wordt het immuunsysteem van een patiënt 'geleerd' om 10 tot 20 eiwitten te bestrijden die uniek zijn voor de tumor van die persoon. Die eiwitten komen niet voor op gezonde cellen. 

ZIE OOK: Bloedtest kan genoeg zijn om kanker op te sporen

Haanen ziet het onderzoek met het vaccin als een eerste stap. "De patiënten hadden op dat moment geen tumoren meer", legt hij uit. Het vaccin heeft bij hen mogelijk voorkomen dat de kanker terugkwam. "Er moeten grotere studies komen om te bevestigen." Ook de onderzoekers zelf willen het vaccin verder testen met een grotere groep patiënten. 

'Binnen vijf jaar vaccins'

In de huidige vorm is het vaccin te duur om te gebruiken als behandeling. Voor iedere patiënt is een nieuw vaccin nodig, op maat gemaakt voor de eigenschappen van de tumor van die persoon. De onderzoekers verwachten dat de prijs omlaag kan als het maken van het vaccin geautomatiseerd wordt. Haanen verwacht dat er binnen vijf jaar een vaccins zijn om kanker te behandelen. Maar dat betekent nog niet dat iedereen ervan kan genezen.

`