Zorg

Meeste zorgkosten gemaakt voor inwoners Lelystadse wijken

04 oktober 2016 07:00 Aangepast: 30 juli 2017 05:30
Beeld © ANP

De gemiddelde Nederlander maakt per jaar 2186 euro aan zorgkosten voor bijvoorbeeld de huisarts, medicijnen en bezoeken aan het ziekenhuis. Maar er zijn grote regionale verschillen.

Zo zijn de zorgkosten in Oost-Groningen en Zuid-Limburg veel hoger dan gemiddeld. Maar nog hoger zijn de zorgkosten in enkele wijken in de grotere steden. De wijk met de hoogste kosten per persoon vind je in Lelystad, waar een kwart meer dan gemiddeld wordt uitgegeven aan zorg.

Dat blijkt uit cijfers van Vektis, dat gegevens van alle zorgverzekeraars verzamelt. Buurtfacts analyseerde de gegevens en vergeleek zo'n 800 Nederlandse wijken (eerste drie cijfers postcode) met elkaar. Naast de wijken Bolder en Botter in Lelystad scoren ook Overvecht in Utrecht en Moerwijk, Transvaal en Laakkwartier in Den Haag hoog.

Vijf wijken met gemiddeld hoogste zorgkosten

  1. Lelystad, postcode 823x (Bolder, Botter e.o.), zorgkosten 26% hoger dan gemiddeld
  2. Utrecht, postcode 356x (Overvecht), zorgkosten 24% hoger dan gemiddeld
  3. Den Haag, postcode 252x (Laakkwartier e.o.), zorgkosten 23% hoger dan gemiddeld
  4. Den Haag, postcode 253x (Moerwijk), zorgkosten 23% hoger dan gemiddeld
  5. Den Haag, postcode 257x (Transvaal/Rustenburg), zorgkosten 20% hoger dan gemiddeld

Ongezonde leefstijl 

Ziekenhuis MC Zuiderzee, dat in de duurste wijk in Lelystad ligt qua zorgkosten, herkent zich voor een deel in de hoge score. "We weten dat de inwoners van ons verzorgingsgebied meer zorg nodig hebben. Dat heeft voor een groot deel te maken met leefstijl", laat een woordvoerster weten.

Uit cijfers van het CBS blijkt bijvoorbeeld dat inwoners van Lelystad vaker dan gemiddeld last van overgewicht hebben. Het ziekenhuis probeert net als huisartsen en welzijnsmedewerkers aan te sturen op een verbetering van leefstijl. Dat gebeurt bijvoorbeeld met leefstijlcoaches en betere voorlichting over gezond leven.

Minste zorgkosten in Friesland

Voor de meest gezonde wijken en dorpen vind je in het zuidwesten van Friesland. In de dorpen rondom Sneek zijn de zorgkosten 23 procent lager dan gemiddeld.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zoveel zorgkosten maken mensen in jouw buurt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore