Ga naar de inhoud
Gezondheid

Joey revalideert van zijn coma, maar is te oud voor succesvolle methode

In februari 2015 had Joey een auto-ongeluk, daarna lag hij zes weken in coma. Beeld © RTL Nieuws

In 2015 kreeg de toen 27-jarige Joey Snijders een hersenbloeding tijdens het autorijden en sloeg vervolgens over de kop. Hij liep hersenletsel op en lag zes weken in coma. Een speciaal programma kan hem helpen bij zijn herstel, maar daar heeft hij geen recht op omdat hij te oud is.

Ieder jaar raken er enkele duizenden mensen in coma en een paar honderd daarvan komen niet uit zichzelf weer bij. Er bestaat een speciale methode die de patiënten helpt om weer bij te komen en zelfs weer redelijk goed te functioneren: de VIN-methode.

Video: Joey laat zich niet uit het veld slaan

Te weinig bewijs

Maar die wordt alleen toegepast bij jongeren tot 25 jaar, omdat er nog niet voldoende bewijs zou zijn voor de werking van het programma bij oudere patiënten. Dat leidt tot frustratie bij artsen en patiënten, onder wie Joey Snijders.

Zijn vader Rob vertelt dat Joey altijd heel gezond was, hij was zelfs profvoetballer. Op 15 februari 2015 kreeg hij zijn ongeluk en kwam hij in een coma terecht. "We kregen toen te horen dat hij na twee dagen kon overlijden, maar dat is gelukkig niet gebeurd."

Opnieuw leren lopen

"Dus toen was het wachten tot hij wakker zou worden. Dat duurde zes weken, maar die zes weken voelen dan als een eeuwigheid." Toen Joey eenmaal wakker was, werd het duidelijk dat hij hersenletsel had, dat een deel van zijn hersenen dus nooit meer zou herstellen.

De VIN-methode kan bij patiënten als Joey helpen om bijvoorbeeld opnieuw te leren lopen. "Met die methode leren de patiënten om een weg om de afgestorven hersencellen heen te zoeken, om nieuwe verbindingen te leggen."

Zelf programma samengesteld

"Na zijn ziekenhuisopname wilden we hem aanmelden bij het Leijpark in Leiden, voor die VIN-methode, maar we kregen te horen dat Joey te oud was. Terwijl het programma hem misschien heel goed had kunnen helpen. Mensen die wel worden toegelaten, revalideren namelijk sneller. Maar Joey was twee jaar te oud."

Rob en zijn vrouw trokken de stoute schoenen aan en stelden zelf het programma samen, op basis van Amerikaanse websites. "Ik denk dat het daardoor nu beter gaat met Joey. Maar het was natuurlijk nog beter geweest als hij het echte programma had gevolgd. Misschien had hij dan nu al wel kunnen lopen."

Positief

Zelf blijft Joey gelukkig positief. Hij kan ondertussen weer tellen en is er ook van overtuigd dat hij in de toekomst weer zelf kan staan, lopen en kan praten in volzinnen.

Reageren op ons artikel? Ga dan naar onze Facebookpagina.