Gezondheid

Bereidheid EHBO te verlenen neemt af: 'Gevaarlijke ontwikkeling'

04 september 2017 02:58 Aangepast: 13 november 2017 19:32
Archieffoto Beeld © ANP

De bereidheid om eerste hulp te verlenen bij de meestvoorkomende ongelukken op straat neemt af. Dat blijkt uit een enquête die het Rode Kruis heeft laten uitvoeren.

Het Rode Kruis spreekt van 'een gevaarlijke ontwikkeling'. Slechts de helft van de mensen zonder EHBO-kennis zou iemand helpen die bewusteloos is. Blijkt uit het onderzoek dat Kantar Public (voorheen TNS NIPO) uitvoerde voor de hulporganisatie.

ZIE OOK: De EHBO-quiz: weet jij wat je moet doen in deze situaties?

Volgens het Rode Kruis is de hulpbereidheid over de hele linie gedaald ten opzichte van 2010. Maar 1 op de 3 mensen geeft aan eerste hulp te verlenen bij een vergiftiging. Bij verslikking, een brandwond of een hevige bloeding wil ongeveer 60 procent van de mensen helpen.

"Dat is gevaarlijk, want bij zwaardere ongevallen zijn de eerste minuten van levensbelang", zegt het Rode Kruis. "In afgelegen gebieden of bij noodsituaties kan het lang duren voordat de hulpdiensten ter plaatse zijn."

Wel helpen bij aanslag

Het gaat dan bijvoorbeeld om extreem weer, kettingbotsingen, explosies of aanslagen. "In dat soort gevallen kan een extra complicatie zijn dat het mobiele netwerk overbelast is. Juist dan zijn gewonden afhankelijk van omstanders."

Overigens wil 71 procent van de ondervraagden wel hulp verlenen als er gewonden zijn bij een aanslag. Bij een ongeluk zegt 57 procent de gewonden te helpen.

Het Rode Kruis grijpt het onderzoek aan voor voorlichting over eerste hulp. Komende zaterdag organiseert de organisatie het Wereldrecord EHBO. Daarbij krijgen zoveel mogelijk mensen tegelijk les.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore