Gezondheid

'NIPT-test voor zwangere vrouwen niet in het basispakket'

30 augustus 2017 07:15 Aangepast: 13 november 2017 18:00
Archieffoto Beeld © iStock

De NIPT-test, waarmee kan worden getest of een ongeboren baby bijvoorbeeld het syndroom van Down heeft, moet niet in het basispakket komen. Alleen bij vrouwen die een verhoogd risico hebben op een kindje met een chromosonale afwijking, zou de test moeten worden vergoed uit de basisverzekering.

Dat staat volgens de Volkskrant in een advies van het Zorginstituut aan minister Schippers van Volksgezondheid. Met de NIPT-test kunnen drie syndromen worden aangetoond: het syndroom van Down, het syndroom van Edwards (trisomie 18) en het syndroom van Patau (trisomie 13).

Zo werkt de NIPT-test

 

Medische indicatie

Het Zorginstituut vindt dat de test alleen door de basisverzekering moet worden vergoed als daar een medische indicatie voor is. Bijvoorbeeld doordat in de familie een van de chromosoomafwijkingen voorkomt of de vrouw eerder zwanger is geweest van een kindje met een van de drie syndromen. Ook als bij een combinatietest blijkt dat er een verhoogde kans is dat het kindje een van de syndromen heeft, zou de test moeten worden vergoed.

Sinds april is de test beschikbaar voor alle zwangere vrouwen. Zij moeten zelf 175 euro betalen, de rest wordt betaald uit een subsidieregeling die tot 2020 geldt. Over uiterlijk twee jaar moet een nieuw kabinet beslissen hoe er vanaf 2020 met de test wordt omgegaan: zelf laten betalen, de subsidieregeling voortzetten, betalen uit het basispakket of op een andere manier vergoeden. De huidige onderhandelingspartners zijn het daar niet over eens: ChristenUnie en CDA willen niet dat de test voor alle zwangere vrouwen beschikbaar wordt, D66 en VVD wel.

Meer op rtlnieuws.nl:
Ook keuze voor NIPT-test is dilemma: 'Stel dát er uit komt dat er iets mis is?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore