Gezondheid

Nieuwe test op baarmoederhalskanker voorkomt 35 doden per jaar

12 januari 2017 16:40 Aangepast: 17 januari 2017 13:02
Archieffoto. Beeld © Getty

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker ziet er vanaf dit jaar anders uit. Artsen gaan de uitstrijkjes op een andere manier beoordelen dan voorheen, en het wordt mogelijk om een zelftest te doen. De nieuwe methode moet ervoor zorgen dat baarmoederhalskanker sneller wordt ontdekt.

Het RIVM laat weten dat de nieuwe methode binnenkort over het land wordt verspreid. Bij de nieuwe beoordeling van de uitstrijkjes wordt niet meer meteen gekeken naar de aanwezigheid van afwijkende cellen, maar de uitstrijkjes worden onderzocht op de aanwezigheid van het HPV-virus, de veroorzaker van baarmoederhalskanker.

Video: Baarmoederhalskanker sneller ontdekken: dit verandert er

Kwaadaardige cellen

Als vrouwen dat virus niet bij zich dragen en ouder dan 40 zijn, hoeven ze pas na tien jaar terug te komen voor een nieuw uitstrijkje. Mocht het virus wel worden gevonden, dan wordt gecontroleerd of er ook afwijkende cellen aanwezig zijn. Worden die gevonden, dan komen de vrouwen in hetzelfde traject als voorheen.

Lees meer: Wat je moet weten over hpv: iedereen krijgt een vorm van het virus, ook jij

Daarnaast kunnen vrouwen die niet naar de huisarts willen gaan voor een uitstrijkje, vanaf nu ook een zelftest doen, vanuit huis. Als daarbij het virus wordt gevonden, moet alsnog een uitstrijkje gemaakt worden.

35 sterfgevallen voorkomen

Acht op de tien mensen raken een keer in hun leven besmet het HPV-virus. Dat kan niet meteen kwaad, meestal ruimt het lichaam dat virus zelf op. Soms gebeurt dat niet, en dan kan baarmoederhalskanker ontstaan.

De Gezondheidsraad denkt dat de ziekte sneller opgespoord kan worden nu vrouwen getest worden op de aanwezigheid van het virus. Volgens de raad kunnen op deze manier jaarlijks 100 extra vrouwen worden opgespoord met baarmoederhalskanker en worden zo 35 sterfgevallen voorkomen. 

DES-dochters

Voor DES-dochters is onderzoek naar HPV niet voldoende. Zij moeten altijd worden onderzocht op afwijkende cellen in de baarmoederhals en vagina. Het advies voor DES-dochters blijft om dit tweejaarlijks te laten doen, in ieder geval tot je 60ste. 

`