Gezondheid

Opnamestop in ziekenhuizen door griepepidemie

12 januari 2017 16:24 Aangepast: 12 januari 2017 16:53
Beeld © iStock

Verschillende ziekenhuizen hebben een opnamestop ingesteld omdat er te veel grieppatiënten zijn. Daardoor zijn de ziekenhuizen veel voller dan normaal, en worden soms ook operaties afgezegd.

"Dat zien we ieder jaar tijdens de griepepidemie", zegt Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Hij weet niet hoeveel ziekenhuizen zo'n opnamestop hebben afgekondigd, maar wel dat het bij vrijwel ieder ziekenhuis een stuk drukker is dan normaal.

'Alle ziekenhuizen zitten vol'

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en het Bernhoven in Uden zijn twee van de ziekenhuizen die een opnamestop hebben afgekondigd. Stella van Emmerik, woordvoerder bij het Bernhoven, zegt dat ze nog niet weet hoe lang de opnamestop nog gaat duren.

"Het is wel vaker erg druk in het ziekenhuis", zegt ze. "En dan plaatsen we patiënten door naar andere ziekenhuizen in de omgeving. Maar het probleem is dat die nu ook erg vol zijn door de griepepidemie, waardoor we met veel te weinig bedden zitten."

Snellere doorstroom

Het ziekenhuis probeert bedden vrij te maken door bijvoorbeeld patiënten sneller te laten doorstromen naar revalidatieklinieken, en in het ergste geval door operaties af te zeggen. "En we zetten extra personeel in."

"Maar omdat ook ons personeel wordt getroffen door de griepepidemie, is het extra lastig om deze drukte op te vangen. De griep slaat wat harder toe dit jaar."

Slapen op eerste hulp

Ook bij het Westfriesgasthuis in Hoorn is het druk, maar het ziekenhuis heeft nog geen opnamestop aangekondigd. Woordvoerder Esther Muusse zegt dat het ziekenhuis al de hele week extra capaciteit probeert te creëren. "Begin deze week lagen er 's nachts zelfs mensen op de eerste hulp te slapen, omdat we in de rest van het ziekenhuis te weinig bedden hadden."

Patiënten die met griep naar het ziekenhuis komen, zijn vooral de mensen die daarvoor al ziek waren, zegt Muusse. "Mensen met kanker bijvoorbeeld, of met longproblemen. Als zij griep krijgen, worden ze veel heftiger ziek."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore