Gezondheid

Patiënt wil meer te zeggen hebben over behandeling

26 augustus 2017 08:16 Aangepast: 13 november 2017 16:43
Een dermatoloog in gesprek met een patiënt (archieffoto). Beeld © ANP

Patiënten willen meer betrokken worden bij hun behandeling. Mensen willen graag samen met de arts knopen doorhakken, maar in de praktijk komt daar niet veel van terecht.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland onder bijna 8000 leden van het eigen zorgpanel. De arts beslist nog te vaak voor de patiënt, is de conclusie. "In bijna de helft van de gevallen krijgt de patiënt niet meer dan een keuze voorgelegd door de zorgverlener", zegt de organisatie.

Dat is beter dan tijdens het vorige onderzoek, drie jaar geleden, toen iets meer dan 60 procent van de patiënten géén keuze kreeg voorgelegd in de spreekkamer. "Het gaat iets beter", constateert directeur Dianda Veldman van de federatie, "maar we zijn er nog niet."

Waardevolle bijdrage

De meeste deelnemers aan het onderzoek zeggen dat ze er behoefte aan hebben om samen met de arts de mogelijkheden te bespreken. Dat willen ze vooral omdat het over hun eigen lichaam gaat, maar ze denken ook dat ze een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de gesprekken over behandeling die ze voeren met de arts.

Andere resultaten van het onderzoek:

  • Eén op de zeven patiënten voelt zich te weinig betrokken bij de beslissing over de behandeling.
  • Vier van de tien patiënten klagen over gebrek aan aandacht voor hun persoonlijke situatie.
  • 70 procent gaat zelf op onderzoek uit om aan informatie te komen.

Meer op rtlnieuws.nl:

`