Gezondheid

Wat je moet weten over HPV: iedereen krijgt een vorm van het virus, ook jij

12 januari 2017 17:19 Aangepast: 12 januari 2017 19:14
Archieffoto. Beeld © iStock

Het klassieke uitstrijkje blijft, maar de methode om baarmoederhalskanker tijdig te ontdekken verandert. Voortaan wordt eerst getest op het HPV-virus. Kun je dit virus meer dan eens krijgen? Is het heel besmettelijk? Kun je er ook andere ziektes van krijgen? Het antwoord: ja.

Het humaan papillomavirus (HPV) veroorzaakt in zeldzame gevallen het ernstige baarmoederhalskanker. Nienke van der Veen is bij het RIVM de programmacoördinator van het nieuwe bevolkingsonderzoek naar dit virus. Zij beantwoordt enkele belangrijke vragen.

1. Wie loopt het risico op HPV?

Iedereen die seksueel actief is, zowel mannen als vrouwen. Sterker nog, bijna iedereen krijgt in zijn leven HPV. Het virus is heel besmettelijk. "Het is absoluut niet zo dat mensen met HPV seksueel flink tekeer zijn gegaan. Het virus is echt heel normaal. Ook als je je hele leven slechts één seksuele partner hebt, kun je het van die partner krijgen." In de meeste gevallen is het niet ernstig als je het krijgt (zie vraag 4).

Video: Baarmoederhalskanker sneller ontdekken: dit verandert er

2. Kan ik besmetting voorkomen?

Het virus is heel besmettelijk dus voorkomen is moeilijk, bovendien zijn er 100 soorten van het virus. Als je een condoom gebruikt, is de kans op een besmetting wel 70 procent kleiner. "Het virus bevindt zich rond de geslachtsdelen. Dus gebruik van een condoom sluit besmetting niet uit. Ook kan HPV tijdens het vrijen op handen of op de mond terechtkomen. Ook dan is het besmettelijk. Het kan niet worden overgedragen door te zoenen."

3. Merk ik het als ik HPV heb?

"Nee, je merkt niets van het virus zelf. Ook van de voorstadia van baarmoederhalskanker merk je niets. Eigenlijk merk je het pas als je kanker hebt, maar dan ben je er te laat bij."

4. Word je altijd ziek van HPV?

Meestal niet. Er zijn 85 soorten HPV die geen baarmoederhalskanker veroorzaken. Er zijn 15 soorten HPV die een hoger risico geven op kanker. Maar ook dan word je niet per se ziek. "Het lichaam ruimt het virus in de meeste gevallen zelf op. Heel soms gebeurt dat niet en we weten niet precies waar dat aan ligt. Minder dan 1 procent van de vrouwen die HPV hebben, krijgen een voorstadium van baarmoederhalskanker."

5. Kan ik meer dan een keer besmet raken met HPV?

"Je lichaam reageert wel op een het virus, dus de kans is kleiner dat je daarna nog een keer besmet raakt door dezelfde vorm van HPV. Maar er zijn veel types, dus als je de ene keer besmet raakt met type 16, kun je de volgende keer wel type 18 oplopen. Je wordt niet immuun voor HPV."

6. Als je bent gevaccineerd tegen HPV, loop je dan nog risico?

"De eerste meisjes die ingeënt zijn tegen HPV zijn nog jong en komen dus pas over een aantal jaren in aanmerking voor het bevolkingsonderzoek. Mogelijk krijgt het onderzoek dan een andere vorm, maar de vaccinatie beschermt maar voor 70 procent tegen HPV, dus er zal wel screening nodig zijn."

7. Kun je ook andere ziektes krijgen van HPV?

Helaas wel. "De 15 gevaarlijke soorten HPV kunnen ook andere kankers veroorzaken, bijvoorbeeld van de vagina, schaamlippen en anus. Als het oraal wordt overgedragen, kan het keelkanker veroorzaken. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen zich hier zorgen over maken, maar de kans op een ziekte is echt klein. En we zijn tijdens het bevolkingsonderzoek heel alert op vragen die mensen hebben."

Meer weten over het bevolkingsonderzoek en over HPV? Op de website van RIVM vind je veel aanvullende informatie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore