Gezondheid

Bacteriedodende robot moet mensenlevens gaan redden

22 november 2016 18:52 Aangepast: 29 juli 2017 17:00
De ziekenhuisbacterie MRSA. Beeld © Getty

In de toekomst loopt er misschien geen schoonmaker meer door de operatiezaal in ziekenhuizen, maar een robot. Tenminste, als het aan Jan Rolloos van de Troika Foundation ligt. Hij bouwt aan een robot die bacteriën onschadelijk kan maken, zonder antibiotica te gebruiken.

Ieder jaar sterven er 700.000 mensen per jaar aan bacteriën die niet meer gevoelig zijn voor antibiotica, waarvan 6.000 per jaar in Nederland. "De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat, als we niets aan de antibioticaresistentie doen, er in 2050 meer mensen overlijden aan eenvoudige infecties dan aan kanker", zegt Rolloos.

Natuurlijke vijand

"Wij spelen op dat noodbericht in. De robot die wij ontwikkelen kan met drie verschillende apparaten, die al bestaan, bacteriën signaleren en uitschakelen. Dat doet hij door te kijken naar het DNA van de bacterie. Dat DNA koppelt de robot vervolgens aan de natuurlijke vijand van de bacterie: een bacteriofaag."

Bacteriofagen zijn virussen en doden overal in de natuur schadelijke bacteriën. "Maar wij zetten de fagen dus gericht in", zegt Rolloos. "Als het de robot lukt de bacterie aan een bepaalde faag te koppelen, dan verspreidt hij een nevel met die fagen erin en dan is de bacterie binnen anderhalf uur dood. De bacteriofaag verdwijnt dan zelf ook, het is dus een volledig veilig systeem."

Vijf jaar

Rolloos en zijn team hopen dat de robot over vijf jaar klaar is. "Dat is de ontwikkeltijd. Op dit moment zijn we geld aan het verzamelen en funding aan het regelen voor een proof of concept. We zitten nu dus nog helemaal aan het begin van het traject."

"Maar als de robot af is, kunnen we hem gaan verkopen aan ziekenhuizen en aan bedrijven in de voedselindustrie. We denken dat hij tussen de anderhalf en twee ton gaat kosten. Die kosten zijn begrijpelijk en vallen in het niet bij de gevolgen van antibioticaresistentie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore