Gezondheid

Baarmoederhalskanker: Sabine was er op tijd bij, Manon niet

12 januari 2017 19:20 Aangepast: 13 januari 2017 10:55
Sabine en Manon. Beeld © Eelco Roos

Sabine maakte een onzekere tijd door toen er bij het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker kwaadaardige cellen werden gevonden. Maar de behandeling hielp. Haar vriendin Manon deed niet mee aan het onderzoek. "Ik dacht: dat komt wel. Vorig jaar had ik een tumor van 14 centimeter."

Normaal was ze een beetje laks, maar toen Sabine de Witte (32) de brief kreeg dat ze een uitstrijkje moest laten maken, besloot ze mee te doen. "Ik vond dat ik er bewust mee om moest gaan. Maar het stomme is: ik heb nooit gedacht dat er iets negatiefs uit zou komen."

Helaas bleek uit de eerste test dat er kwaadaardige cellen in haar baarmoederhals zaten. Het was nog niet heel ernstig en ze moest na een paar maanden terug komen. Bij die tweede test leken de cellen bijna weg te zijn. Ze moest nog één keer terugkomen.

'Ik voelde me verraden door mijn lichaam'

"Die derde keer was het helemaal mis. Ik voelde me heel erg verraden door mijn eigen lichaam, want ik voelde me niet ziek. Ze hebben weefsel weggehaald voor onderzoek. Dat duurde maanden. Het was een heel onzeker traject."

Sabine werd uiteindelijk poliklinisch behandeld: de cellen werden weggehaald. Ze dacht dat ze snel klaar was en deed alsof er niks aan de hand was. Het deed haar onverwacht veel pijn. Maar het zette haar ook aan het denken: "Wat als ik laks was geweest?"

Nu wordt Sabine nog twee keer per jaar gecontroleerd en gaat het goed met haar. Ze is heel opgelucht dat ze meedeed aan het bevolkingsonderzoek en op tijd is geholpen om erger te voorkomen. "Mijn helse weg is niets in vergelijking met de helse weg van Manon."

ZIE OOK: Wat je moet weten over hpv: iedereen krijgt een vorm van het virus, ook jij

Manon van Buren (33) deed niet mee aan het onderzoek. "Ik was wel laks en had ook last van schaamte en angst om daar met mijn benen wijd te liggen, voor zo’n uitstrijkje. Ik dacht wat veel mensen denken: ik word toch niet ziek."

Ze kreeg klachten en moest zich eind 2015 alsnog laten onderzoek. "Ik had een tumor van 14 centimeter. De kans dat ik de Kerst zou halen, was 1 op 5. Als ik mee had gedaan aan dat onderzoek had ik ook kanker gehad, maar was ik er veel eerder bij geweest."

Manon wilde ondanks de tumor absoluut niet dat haar baarmoeder werd verwijderd. "Mijn oerreactie was: ik wil zo graag een kind, als dat niet kan, wil ik liever dood." Ze kreeg een alternatieve behandeling met een veel groter risico dat ze het niet zou halen.

Chemo en operaties

"Ik werd in de overgang gebracht en kreeg tien weken lang heel zware chemo. Dat bleek bij mij enorm goed aan te slaan. Daarna ben ik drie keer geopereerd. Daarbij zijn alle lymfeklieren in mijn liezen en een deel van de baarmoedermond weggehaald."

Inmiddels is Manon schoon, zoals dat heet. "Als het ooit zo mag zijn, en dan moet dat liever nu dan later, kan ik nog een kind baren. Anders was ik onvruchtbaar geweest. Of dood. In mijn hoofd was overlijden minder relevant dan onvruchtbaar worden, maar nu ik beter ben besef ik pas hoe blij ik mag zijn dat ik nog leef."

"En dat allemaal, omdat ik geen uitstrijkje heb gedaan", zegt Manon. Ze is naar eigen zeggen nu op een missie om vrouwen te vertellen dat ze echt, echt mee moeten doen aan het bevolkingsonderzoek.

Zelftest goed alternatief

Manon is blij met de nieuwe methode om HPV te ontdekken. "Je kan prima 100 jaar worden met het virus, maar het is belangrijk te weten dat je drager bent van het virus." Wel vinden zowel zij als Sabine dat het onderzoek op jongere leeftijd moet worden uitgevoerd. Manon: "Jongeren zijn al snel seksueel actief. Ik had die tumor ook voordat ik 30 was."

Ook de zelftest vind Manon een goede optie. "Ik heb daarin meegewerkt en vind de gebruiksaanwijzing wel intimiderend. Bovendien is er een kans dat je het thuis niet goed doet. Maar het is goed alternatief voor bijvoorbeeld vrouwen met een geloofsovertuiging of een vervelende seksuele ervaring die anders sowieso geen uitstrijkje halen."

Verslaggever Britta Sanders legt uit wat er allemaal gaat veranderen met het nieuwe bevolkingsonderzoek

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore