Gezondheid

Geneeskrachtige werking kurkuma 'gevaarlijk sprookje'

13 januari 2017 11:25 Aangepast: 09 januari 2018 11:03
De stof wordt ook bij religieuze ceremonies in India gebruikt. Beeld © Archieffoto AFP

Internet staat er vol mee: tips, recepten en toepassingen voor kurkuma. Dit stofje, dat vooral in India wordt gewonnen, zou genezend werken bij wonden, schrammen en insectenbeten.

Sommige medici denken zelfs dat kurkuma een heilzame werking heeft tegen aandoeningen van de urinewegen, worminfecties en zelfs kanker, schrijft Quartz. De stof, ook wel bekend als geelwortel, wordt ook gebruikt om kleur en smaak aan eten toe te voegen, bijvoorbeeld Indiase curry.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar eventuele medicinale eigenschappen van de stof, maar nooit werd definitief bewezen dat de plant echt geneeskrachtige werking heeft. Amerikaanse onderzoekers maken definitief een eind aan de mythe.

'Gevaarlijk sprookje'

In het grootste vergelijkende onderzoek tot nu toe naar alle studies over kurkuma concluderen de onderzoekers dat er géén bewijs is voor specifieke therapeutische voordelen. Sterker nog, de stof is 'een gevaarlijk sprookje', zegt wetenschapper Michael Walters van de Universiteit van Minnesota tegen Nature. Daarmee doelt hij op de hoop van collega-wetenschappers een medicijn uit de plant te kunnen ontwikkelen.                

Het Amerikaanse onderzoek moet andere wetenschappers erop alert maken dat hoewel de plant in sommige tests als geneeskrachtig uit de bus komt, dat niet is. Dat mensen die bijvoorbeeld last hebben van hun keel zich beter voelen na het innemen van kurkuma, is volgens de onderzoekers te wijten aan het placebo-effect, in dit geval vooral dankzij het drinken van iets warms.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore