Gezondheid

Kankerpatiënt Vincent na behandeling weer aan het werk: 'Kanker neemt je heel veel af, maar niet álles'

26 augustus 2017 17:50 Aangepast: 13 november 2017 16:40
Beeld © RTL Nieuws

Werkgevers en bedrijfsartsen weten vaak niet wat ze met een kankerpatiënt aanmoeten. Zonde, want werk heeft een positieve invloed op een kankerpatient. Vincent de Jong kreeg darmkanker, maar ging vrij snel na de laatste operatie alweer aan de slag. "Mijn werkgever was in het begin wel terughoudend."

Artsen gaven Vincent de Jong (45) in de zomer van 2015 hooguit 4 procent kans dat hij de ziekte zou overleven. "De kanker zat al verder in mijn lichaam. In mijn lymfeklieren en ook in mijn buikvlies", zegt hij tegen RTL Nieuws. Een heftige tijd van operaties en een chemokuur volgde. 

Maar de operaties slaagden. En daarmee veranderde het perspectief. "Ze denken dat ze bij de operatie alles hebben kunnen pakken wat ze wilden pakken", zegt Vincent opgetogen. "Ik ga in ieder geval nog een tijdje mee. Wat fijn is voor mijn kinderen, die zijn 5 en 8. Die wil je toch wel naar de middelbare school zien gaan – en misschien nog wel meer."

In de tuin met een drankje

De ellende van de chemokuur, de operaties: het is nog maar kort geleden, maar Vincent is alweer een jaar aan de slag bij zijn werkgever, Univé. Hij werkt wel minder dan voorheen, want hij is nog niet genezen, maar hij wérkt tenminste – en daar is hij blij mee. 

Hoe bedrijfsartsen zouden moeten omgaan met de re-integratie van werknemers met kanker, daar is onlangs een richtlijn voor opgesteld. Die richtlijn was hard nodig. Bedrijfsartsen zetten weinig in op de mogelijkheden die kankerpatiënten hebben om aan het werk te gaan.

In contact blijven

Belangrijk is om in contact te blijven met de werknemer tijdens het (lange) traject van behandelingen, vertelt Desiree Dona namens de beroepsvereniging​ van bedrijfsartsen (NVAB).

Zij ziet de 'rampzalige gevolgen' als de bedrijfsarts pas laat bij het proces betrokken wordt. "Dan zijn er veel mogelijkheden gemist. Er is dan al veel schade ontstaan, omdat er geen begeleiding of voorlichting is geweest."

Onderzoek laat zien: 

  • dat patiënten met een diagnose van kanker die minstens 20 uur per week werken, een beter medisch en functioneel herstel hebben in vergelijking met patiënten die niet werken;
  • dat werk een positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven bij patiënten die een diagnose van kanker hebben gehad.

Bron: AMC (pdf)

Blijven werken, zegt Dona, werkt in zo'n periode als een medicijn. Mensen hebben afleiding, structuur, hebben het gevoel dat ze weer meedoen.

'Band altijd gehouden'

Vincent bleef op eigen initiatief 'meedoen', vertelt hij. Vooral na een paar maanden, toen de prognose beter werd. Hij las de nieuwsbrieven van zijn werk, kwam af en toe langs op kantoor en wist bijvoorbeeld wanneer collega's een kindje kregen. "Ik heb die band altijd gehouden."

Vincent wilde snel weer wat doen. Maar zijn werkgever reageerde in eerste instantie terughoudend. Ze vonden hem een beetje eigenwijs. "Het was echt gericht op het ontzorgen. Je ziet die ouderwetse houding wel."

Maar hij zette door. "Ik heb zeker in het begin van de behandeling wel een paar keer aangeboden om te werken. Het werd me niet verboden, maar men zei wel dat ik me op het herstel moest focussen." De bedrijfsarts steunde hem in de re-integratie.

Therapeutisch

De werkgever van Vincent wilde gelukkig ook graag met hem verder. Twee maanden na z'n laatste chemo is hij weer begonnen. Twee dagen in de week. In het begin betekende dat: inlezen, mailbox opschonen, nieuwsbrieven doornemen. "Eerst is het therapeutisch. Op een gegeven moment wordt het wel serieuzer. Dan kom je een mailbox tegen van heb ik jou daar. Daar moest ik wel even van bijkomen." Echt dingen doen, daar kwam het in het begin nog niet van.

Vincent werkt nu drie dagen in de week. En dat gaat hartstikke prima. Want thuis zitten, dat is niks voor Vincent. "Op een gegeven moment ben je 43 jaar, en dan sta je met wat oude gepensioneerden op de tennisbaan. Natuurlijk, het zag er niet uit, maar ik kon wel weer dingen doen."

Laat mij maar gewoon naar kantoor gaan, dacht Vincent toen. "Kanker neemt je heel veel af, maar niet álles. Je moet niet kijken wat je kwijtgeraakt bent. Ik heb een stoma, dat is niet leuk, maar ik kan er wél mee tennissen en zwemmen. Én ik kan ermee werken."

Aanvulling

In de uitzending over dit onderwerp berichtte RTL Nieuws dat mensen met kanker die langer doorwerken, ook langer leven. RTL Nieuws baseerde de bewering op een rondgang langs verschillende deskundigen, onder meer van de NVAB. Hiervoor bestaat geen wetenschappelijke onderbouwing.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`