Gezondheid

Aantal verslaafde moeders zorgwekkend: 'Voer zwangerschapsverbod in'

20 januari 2017 10:43 Aangepast: 20 januari 2017 11:17
Een verslaafd geboren baby in de couveuse (archieffoto). Beeld © Getty

Verslaafde vrouwen die hun kind niet veilig kunnen opvoeden, moeten verplicht kunnen worden tot het gebruik van voorbehoudsmiddelen. Daarvoor pleit het meldpunt Zwanger en Verslaafd. "Het aantal verslaafde moeders stijgt zorgwekkend hard."

Het meldpunt, verbonden aan de ggz-instelling Antes, heeft in zijn tienjarig bestaan 285 moeders geholpen die verslaafd zijn aan cocaïne, alcohol of een andere drug. Bij 45 procent van de verslaafde vrouwen wordt het kind tijdelijk of voorgoed uit huis geplaatst. Bij 21 procent verliest de moeder het ouderlijk gezag, soms al direct bij de geboorte.

"Dit is niet alleen voor het kind en de moeder, maar ook maatschappelijk zeer ingrijpend en ongewenst", zegt Koen Burgerhout van Antes. "Daarom pleiten we in zeer ernstige gevallen, als al het andere niet toereikend is gebleken, voor verplichte anticonceptie. De cijfers laten zien dat dit om 5 procent van deze groep gaat. Wij willen dat de rechter dit moet kunnen opleggen bij deze groep zeer kwetsbare vrouwen." 

Topje van de ijsberg

Het aantal verslaafde moeders dat zich meldt, is volgens Burgerhout het topje van de ijsberg. "We hebben het ernstige vermoeden dat een groep verslaafde zwangeren nooit in de hulpverlening terechtkomt tijdens de zwangerschap. De laatste tijd groeit het aantal verslaafde moeders en hun problematiek. Elke moeder en elke baby is er een te veel."

Het meldpunt helpt vrouwen die in ernstige problemen zijn geraakt vanwege hun verslaving. "We zien van alles voorbijkomen', zegt psycholoog en coördinator van het meldpunt Famke Trommels. "Vrouwen die je met een beetje hulp van hun verslaving kunt afbrengen. Maar ook heel zware gevallen: vrouwen die niet in staat zijn te stoppen met hun verslaving, op straat leven of in de prostitutie zitten en zwanger zijn geraakt."

ZIE OOK: Shirley (35) was drugsverslaafd én zwanger: 'Ik verdien dit kindje niet, dacht ik vaak'

Het meldpunt biedt de vrouwen gespecialiseerde behandeling en begeleiding. "Zorgdragen voor een veilige zwangerschap is het doel", zegt Burgerhout. "Er wordt gewerkt aan een veilige leefomgeving, financiële begeleiding en natuurlijk behandeling van hun psychische en verslavingsproblematiek."

Cijfers van het meldpunt Zwanger en Verslaafd

  • Sinds 2007 zijn er 285 zwangere vrouwen met een verslaving geholpen.
  • Daarnaast is het ernstige vermoeden dat een groep verslaafde zwangeren nooit zorg krijgt tijdens de zwangerschap.
  • De vrouwen zijn verslaafd aan alcohol of harddrugs. 
  • Bijna de helft van de vrouwen is verslaafd aan cocaïne.
  • 37 procent is alcohol verslaafd.
  • Vaak gebruiken de vrouwen meerdere middelen.
  • 45 procent van de kinderen die wordt geboren wordt onder toezicht geplaatst en uit huis geplaatst.

Lastig dilemma

Verplichte anticonceptie ligt zeer gevoelig in de landelijke politiek. Momenteel wil geen enkele partij haar vingers hieraan branden. Koen Burgerhout van Antes begrijpt dat. "Het is ook een enorm lastig dilemma. Maar wij zien elke dag de problematiek en de ernstige gevolgen daarvan."

Het debat is volgens hem nog te veel gericht op het recht van vrouwen om zwanger te worden, terwijl het fundamentele recht van het ongeboren kind om beschermd te worden tegen het gevaar nauwelijks ter sprake komt. "Hulpverleners moeten machteloos toezien op een situatie waarop ze geen invloed hebben kunnen uitoefenen: de schade die kinderen is toegebracht in de prenatale fase."

ZIE OOK: Politiek wil niet aan 'zwangerschapsverbod': 'Dit gaat een stap te ver'

Verplichte anticonceptie is 'heel heftig', zegt psycholoog Famke Trommels. "Het is ook echt een allerlaatste redmiddel. Maar vergis je niet: ook voor verslaafde vrouwen is het vaak ontzettend heftig om zwanger te zijn van een kindje dat je waarschijnlijk niet zelf kunt opvoeden. Hun lichaam raakt nog meer ontregeld en psychische klachten nemen verder toe. Het is voor hen vaak het zoveelste trauma wanneer zij kort na de geboorte hun kind moeten afstaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore