Gezondheid

Jong, eenzaam en een beperking: Larissa (21) wil dolgraag vrienden

18 januari 2017 15:13 Aangepast: 18 januari 2017 18:47
Larissa is eenzaam en wil dat graag veranderen. Beeld © Eigen foto

Eenzame mensen zijn niet per se oud. Veel jongeren zijn eenzaam, en als ze een beperking hebben, lopen ze extra risico. Larissa van 21 zegt het daarom maar eens gewoon hardop: ze voelt zich alleen. "Ik zie niet veel meer dan mijn ouders en een paar huisdieren."

Larissa woont in een boerderij in de omgeving van Deventer. In het dorp komt ze niet vaak. "Ik heb één vriendin in de buurt en die zie ik heel weinig. Ik werk twee dagen in de week en zit heel veel thuis. Ik vind het moeilijk om op mensen af te stappen." 

Zuurstofgebrek

Wat meespeelt: Larissa heeft een beperking. "Aan de buitenkant is het niet te zien, maar ik heb zuurstofgebrek gehad bij de geboorte en kan daardoor moeilijk leren." 

Vanaf haar zesde ging Larissa elke dag met de taxi naar een speciale school. "Klasgenoten en vrienden woonden ver weg. Ik ben sinds 2015 van school. De meesten heb ik niet meer teruggezien."

Vriendengroepen

Vrienden in het dorp heeft ze nauwelijks. "Iedereen heeft een eigen groepje. Daar spring je niet zomaar meer tussen." De collega's van haar horecabaantje zijn wel leuk, maar ze heeft ook weer niet zo'n 'klik' dat ze ook buiten werktijd wat met hen gaat doen. 

Thumbnail

Als ze tegen anderen over haar probleem begint, wordt er luchtig over gedaan. "Mensen zeggen: het valt wel mee. Mijn ouders zeggen: het is zoals het is." Vandaar dat Larissa RTL Nieuws benaderde. Ze wil graag aandacht voor eenzame jongeren. "Ik weet zeker dat het er meer zijn dan iedereen denkt."

Oproepje

Larissa geeft niet op. Via internet probeert ze nieuwe mensen te leren kennen. Op 1 januari plaatste ze een bericht op het forum van Viva. 'Ik zoek iemand die openstaat voor vriendschap en om leuke dingen mee te doen. Het liefst iemand uit de zelfde omgeving als ik.'

Het oproepje leverde een paar reacties op, maar daar is het bij gebleven. "Ik zou het al fijn vinden om online met mensen praten die hetzelfde meemaken." Want het leven is niet makkelijk op dit moment. "De dagen worden langer, ik ga me steeds meer vervelen. Het maakt me verdrietig." Van een depressie wil ze nog niet spreken.

Wat Larissa het liefst wil: meer sociale contacten. "Iemand om mee te schaatsen, een filmpje mee te kijken, te bakken of gewoon mee te kletsen." Ze zou zelfs wel weg willen uit het dorp waar ze woont. "Ik heb hier niemand dus waarom zou ik blijven? Mijn familie woont hier wel, maar die zie ik hooguit op verjaardagen."

'Eenzame mensen gaan we onbewust uit de weg'

De grootste groep eenzame mensen zijn jongeren, en niet ouderen zoals vaak gedacht wordt, zegt Eric Schoenmakers, docent bij hogeschool Fontys en gepromoveerd op eenzaamheid.

In Nederland voelt 30 procent van de mensen zich eenzaam, soms op een bepaald moment, soms structureel. Onder jongeren is er een piek van 40 procent. Van jongeren met een beperking zijn geen cijfers bekend zegt Schoenmakers, maar we weten wel dat ze een hoog risico hebben op eenzaamheid. In tegenstelling tot Larissa durven de meesten het niet te zeggen. 

Tijd vol veranderingen

Waarom zijn juist jongeren vaker eenzaam? Er gebeurt heel veel in hun levens, zegt Schoenmakers. "Ze gaan naar een andere school, verhuizen, verliezen vrienden, relaties gaan aan of uit. Ze zijn in ontwikkeling. Dat maakt dat ze zich even niet op hun plek voelen of zich eenzaam voelen. De eenzaamheid kan ook blijvend zijn. Dan moet je denken aan mensen met een beperking, maar ook aan migranten."

De gevolgen van de eenzaamheid kunnen heftig zijn, zegt hij: een minder positief zelfbeeld en een slechte gezondheid door bijvoorbeeld slecht slapen, veel piekeren of een verslaving.

Wat het extra moeilijk maakt: eenzame mensen worden door anderen niet als leuk ervaren. Schoenmakers: "Een eenzaam iemand gaan we uit de weg. Dat zal niemand toegeven, maar we doen het onbewust. Er is een taboe op eenzaam zijn. Je mag dat eigenlijk niet zijn." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore