Mensen die fors minder eten, leven langer. Amerikaanse wetenschappers durven na jaren onderzoek die conclusie te trekken. "Wie 30 procent minder eet dan normaal, kan jaren langer leven", licht onderzoeker Wilbert Vermeij toe.
Wilbert Vermeij is onderzoeker bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam en volgde het Amerikaanse onderzoek over hongerdiëten op de voet. Hij is in ons land één van de experts op het gebied van 'calorische restrictie'.
"Er is eerder al onderzoek op wormen, vliegen en vissen geweest. Toen bleek al dat zij tot 30 procent langer leven als ze extreem weinig eten", vertelt Vermeij.
Schade voor DNA
"Nu hebben de onderzoekers dit ook onder apen getest. Eerst was er nog twijfel, maar nu concluderen de wetenschappers toch echt: 30 procent minder eten dan gewoonlijk levert 10 tot 20 procent langer leven op bij apen." De studie door twee Amerikaanse onderzoeksteams staat nu in het wetenschappelijke blad Nature Communications.
En wat voor apen geldt, geldt ook voor mensen, stellen de onderzoekers. "De eerste schatting is dat mensen die aan calorische restrictie doen, 10 procent langer leven."
Waarom een stuk minder eten een garantie is voor een langer leven? "Als je minder eet, investeert je lichaam minder in groei en meer in onderhoud en energie", licht Vermeij toe. Door het verbranden van eten, loopt het DNA ook schade op. "Die schade hoopt zich in de jaren op en draagt dus bij aan de veroudering. Minder eten, is minder schade aan het DNA."
Hoeveel moeten we eten?
Maar hoeveel moeten we nu precies eten? "Dat is een lastige", erkent Vermeij. "30 procent minder dan gewoonlijk, is de conclusie. Maar dat kunnen we niet precies in calorieën uitdrukken. Daar moeten we meer onderzoek naar doen."
Voor nu kunnen we uitgaan van 30 procent minder dan waar we nu van uitgaan. Gezonde mannen hebben volgens het Voedingscentrum gemiddeld 2.500 calorieën per dag nodig, vrouwen 2.000. Daar dus 70 procent van. Vermeij benadrukt: "Maar pas op: te weinig eten is ook niet goed. Dan krijg je ondervoeding en dat moet je ten alle tijden voorkomen."
Meer op rtlnieuws.nl
Crashdiëten: ja of nee?