Gezondheid

Tekort aan openbare wc's: 'Als mijn stomazakje vol zit, moet ik binnen tien minuten bij een toilet zijn'

24 januari 2017 16:45 Aangepast: 25 januari 2017 08:50
Carlijn Willemstijn (37) heeft een stoma. Beeld © Thierry Schut

Er moeten rap meer openbare wc's komen die ook nog eens schoon zijn. Volgens de Maag Lever Darm Stichting is de nood hoog. "Ik heb een stoma en moet regelmatig in de berm mijn zakje legen omdat er geen wc is."

Je plas of ontlasting ophouden. Voor mensen als Carlijn Willemstijn (37), voorzitter van Stoma Jong van de Stomavereniging, is dat niet zo makkelijk. "Ik heb een stoma op mijn dunne darm. De hele dag door stroomt er ontlasting naar mijn stoma. Als mijn zakje vol is, moet ik binnen 10 minuten naar het toilet."

Meer en schonere toiletten

Tienduizenden mensen mensen moeten altijd een wc in de buurt hebben. Maar met één openbare toilet per 2.500 mensen is dat soms lastig. Daarom doen de Maag Lever Darm Stichting en patiëntenorganisaties donderdag in een grote wc-conferentie een oproep voor meer openbare toiletten. En wordt winkeliers gevraagd om hun toilet beschikbaar te stellen, desnoods tegen betaling. 

"We hopen dat bedrijven en gemeenten zich verantwoordelijk voelen om aan deze noodzaak te voldoen", stelt Werner Tolsma van de stichting. "De nood is hoog. Mensen die de ziekte van Crohn hebben, of prikkelbaar darmsyndroom, zijn niet even goed in staat om hun plas of ontlasting op te houden." 

Noodzaak

De stichting heeft ook een petitie aangeboden aan politiek Den Haag. D66-Kamerlid Vera Bergkamp heeft de petitie in ontvangst genomen en ziet de noodzaak. "We hebben onze staatssecretaris Van Rijn erop gewezen dat hij dit via de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) moet aankaarten. Iedere gemeente heeft de taak dit goed te regelen. En het is belangrijk dat wij erop toezien dat gemeenten deze taak inderdaad naleven."

De verschillen tussen de gemeenten zijn nu nog groot:

Top 5 gastvrije toiletgemeenten

1. Amsterdam
2. Alkmaar
3. Leeuwarden
4. Hengelo
5. Den Bosch

Top 5 minst gastvrije toiletgemeenten
1. Zwolle
2. Purmerend
3. Tilburg
4. Zaandam 
5. Nissewaard

Bron: Waarkaniknaardewc.nl

Pure pech 

Ook Carlijn vindt dat er nog een wereld te winnen is. "Ik heb sinds mijn 23ste een stoma voor mijn dunne darm. Mijn dikke darm is er helemaal uitgehaald. Pure pech dat ik dat heb."

Als haar stoma vol is, moet ze binnen tien minuten een toilet met wasbak hebben om 'de boel te regelen'. Maar ze wordt regelmatig bij een gehandicaptentoilet geweigerd of er is helemaal geen toilet. "Dus zit ik in weer in de berm."

Met de trein reist ze al jaren niet meer. "Omdat ik echt afhankelijk ben van een toilet." In Amerika en Duitsland is het veel beter geregeld, vindt ze. "En daar zijn de wc's ook veel schoner."

Thumbnail

Vera Bergkamp nam in december 2016 de petitie in ontvangst

Zwangere vrouwen

Niet alleen mensen met een ziekte hebben problemen om hun plas op te houden. Volgens hoogleraar gezondheidszorg Ivan Wolffers - zelf prostaatpatiënt -, is een keer je plas ophouden helemaal niet erg. "Maar de één is daar beter in dan de ander. Vooral mannen die prostaatproblemen hebben zoals ik, kunnen hun plas niet lang ophouden. Als er iets daar beneden gesleuteld is, heb je al snel een probleem."

Ook zwangere vrouwen moeten vaker plassen. "Dat komt omdat het kind op de blaas drukt." En kleine kinderen zijn nog niet in staat om hun plas op te houden. "Die voelen ook niet altijd de drang aankomen en moeten dan opeens heel nodig. Daarom zijn voldoende openbare toiletten die ook nog eens schoon zijn een zeer belangrijke behoefte."

Meer op rtlnieuws.nl
Openbare toilet is heel erg vies

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore