Gezondheid

Huidartsen: in de winter juist korter en kouder douchen

31 januari 2017 07:40 Aangepast: 31 januari 2017 09:09
Lang en warm douchen in de winter is verleidelijk, maar een slecht idee. Beeld © iStock

Geniet jij met deze temperaturen ook het liefst van een lange hete douche? Die warme stralen voelen heerlijk aan, maar zijn niet goed voor je. Vooral niet in de winter.

Misschien ken je het trekkende gevoel wel als je je na het douchen weer hebt afgedroogd. "Het klinkt tegenstrijdig, maar van douchen droogt je huid juist uit", zegt Menno Gaastra van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie tegen RTL Nieuws.

"In de winter is de lucht vaak al droger, en omdat in de winter de verwarming in huis vaak aanstaat, daalt ook binnenshuis de luchtvochtigheid. En daar wordt je huid nóg droger van."

Huidziekten en infecties

Die droge lucht in combinatie met een lange, hete douche is volgens Gaastra het laatste waar je huid in de winter behoefte aan heeft: "Je spoelt zo alle huidvetten weg. Dat kan gaan jeuken en bovendien ben je zo gevoeliger voor eczeem en andere huidziekten en infecties."

ZIE OOK: Onderzoek: 'we douchen te lang' (en dat moet veranderen)

Ook de hardheid van het water speelt een rol in het uitdrogen van je huid. Net als het gebruik van zeep en shampoo. "Je douchegel lost vuil en vet op, maar ook de belangrijke huidvetten die je huid beschermen tegen uitdrogen", zegt Gaastra.

Uit onderzoek van Milieucentraal blijkt dat Nederlanders gemiddeld 5 keer per week douchen. En we staan er dan ongeveer negen minuten onder. Jongeren doen er nóg langer over: die douchen gemiddeld 15 minuten per keer. Te lang, ook volgens Gaastra. Zeker als je daarnaast ook nog zeep en shampoo gebruikt.

"Ik adviseer mensen om onder de douche zeepvrije wasgel te gebruiken, of zich net voor ze de douche uitstappen nog even in te smeren met een douche-olie. Zo leg je weer een vetlaagje aan over de huid en beperk je de schade."

Niet te hard wrijven

Andere dingen die je volgens Gaastra kunt doen om te voorkomen dat je huid uitdroogt: "Zorg dat je niet te lang doucht, en dat het water niet heter is dan je eigen lichaamstemperatuur. Verder helpt het als je bij het afdrogen niet te hard wrijft."

Minder ziek door koude douche

Een koude douche is niet alleen beter voor je huid, maar zelfs goed voor je gezondheid, zegt wetenschapper Geert Buijze van het AMC in Amsterdam. Hij deed er onderzoek naar. Daarvoor deelde hij 3000 vrijwilligers op in vier groepen: de ene groep douchte gewoon, de andere drie moesten elke dag 30, 60 of 90 seconden koud douchen. 

Het resultaat is opmerkelijk: mensen die koud douchten, meldden zich 29 procent minder ziek dan de groep die dat niet deed. En als ze ziek waren, waren hun klachten minder ernstig en waren ze er sneller overheen. Het moet wel gezegd dat alle proefpersonen gezond waren en geen mensen met ernstige gezondheidsklachten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`