Gezondheid

Jeugd blijft grijpen naar peuk, joint en drank

26 januari 2017 07:27 Aangepast: 26 januari 2017 12:30
Beeld © iStock

Iets waar veel ouders zich zorgen om maken, wordt door nieuwe cijfers bevestigd: een groot aantal jongeren grijpt naar de sigaret.

Ruim een derde van de jongvolwassenen rookt weleens, en ze blijken een stuk ongezonder te leven dan 25-plussers, blijkt uit onderzoek van het CBS. 

Joint en alcohol

Jongvolwassen tot 25 jaar steken dus vaker een sigaret op, maar ze gebruiken ook vaker cannabis en drinken meer alcohol dan oudere jongeren. Het verschil is het grootst bij cannabis. Een kwart van de jongvolwassenen stak het afgelopen jaar een joint op. Dat deden ze zelfs vaker dan overmatig drinken. 

ZIE OOK: Maatregelen werken niet: jongeren van 16 tot 18 drinken door

Ook combineert de groep van 18- tot 25-jarigen de genotsmiddelen sigaret, cannabis en alcohol regelmatig. 5 procent is een zware drinker, rookt en gebruikt cannabis. Bij 25-plussers is dat 1 procent.

Ongezond en riskant 

De nieuwe cijfers zijn verontrustend, vindt Saskia van Dorsselaer van het Trimbos Instituut. "Ruim een derde is veel. Het is ongezond en riskant om met roken te experimenteren. Tabak is een zeer verslavend middel", zegt ze in De Telegraaf.

Uit de cijfers lijkt ook naar voren te komen dat de antirookmaatregelen van de overheid weinig tot geen effect hebben. In 2006 rookte 34 procent van de jongeren, nu is dat percentage ongeveer even hoog.

`