Gezondheid

Schok na onwel worden Nouri: 'Elke sporter moet letten op signalen hartproblemen'

10 juli 2017 17:00 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Ajax-speler Nouri werd onwel door hartritmestoornissen. Beeld © ANP

Ajax-speler Abdelhak 'Appie' Nouri werd dit weekend onwel tijdens een voetbalwedstrijd. Hij blijkt hartritmestoornissen te hebben en ligt nog steeds in het ziekenhuis. Is dit iets wat alleen topsporters overkomt of lopen ook 'gewone' amateursporters risico?

"Dit is een verschrikkelijk drama", zegt Nicole Panhuyzen, die als sportcardioloog verbonden is aan sportcentrum Papendal en het AMC. "Voor Nouri en zijn familie, maar ook voor de mensen er omheen."

Kon dit worden voorkomen?

"Over Nouri kan ik niets zeggen, daar weet ik niets van af. Maar ik weet wel dat Ajax zijn voetballers uitgebreid test en zorgvuldig keurt. Er worden ECG's gemaakt tijdens inspanning én ook in rust. Op zo'n ECG of hartfilmpje hebben verschillende factoren invloed, zoals leeftijd, etniciteit - het maakt verschil of iemand bijvoorbeeld Afrikaans of Aziatisch is – de intensiteit van de sport, het type sport en of iemand stimulerende middelen gebruikt", legt Panhuyzen uit.

"Ook worden van topsporters echo's van het hart gemaakt en worden er inspanningstesten gedaan. Als er iets vreemds uit één van al die testen komt, worden sporters doorgestuurd naar een sportcardioloog."

"Maar er zijn natuurlijk altijd ook slecht vindbare ziektebeelden, zoals verborgen hartspierziekten. Die kun je niet altijd opsporen met zo'n keuring. En dit soort testen zijn natuurlijk ook maar momentopnames."

Hebben externe factoren, hitte, slecht slapen of weinig eten, ook invloed?

"Ja, dat kan zeker. Een hittecollaps, dat iemand instort door de warmte, komt vaker voor. Dat kan door de hitte komen, maar kan ook wijzen op iets anders. Als je altijd traint als het koud is en je vervolgens een wedstrijd in 32 graden loopt, dan moet je onthouden dat je extra veel drinkt."

"Sporters moeten ook goed opletten wat ze eten en drinken. Het is belangrijk dat elektrolyten op een goed niveau zijn. Die elektrolyten die je binnenkrijgt door eten en drinken helpen het lichaam bij het regelen van de zenuw- en spierfunctie. Je moet dus goed eten en drinken. Tekorten kunnen worden aangevuld door supplementen."

Wanneer moet een sporter zich zorgen maken?

"Als je tijdens het sporten last krijgt van kortademigheid, pijn op de borst, abnormaal moe, hartkloppingen of duizeligheid. Die symptomen kunnen wijzen op hartproblemen. Als je dat hebt, moet je naar een arts gaan."

Waar moet een sporter nog meer op letten?

"Als in de familie hartklachten voorkomen. En je moet kijken of je conditie wel in orde is voor de inspanning die je gaat leveren. Zeker als je net begint met een sport. Belangrijk is dan ook om je van te voren te laten testen, met behulp van een inspanningstest. Daarmee zie je wat je ideale hartslag is als je sport. Maar daarnaast komen ook mogelijke hartproblemen naar boven."

"En belangrijk om te weten: ga niet sporten bij griep. Daar kun je een ontsteking van de hartspier van krijgen en dat is levensgevaarlijk."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore