Gezondheid

Meer kankerpatiënten dan ooit, huidkanker komt meeste voor

03 februari 2017 09:20 Aangepast: 03 februari 2017 11:51
Onderzoek naar huidkanker Beeld © ANP

Het aantal kankerpatiënten in Nederland is het afgelopen jaar verder toegenomen. 108.402 Nederlanders kregen de diagnose van de ziekte, 2500 patiënten meer dan in 2015.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Volgens de organisatie zet de trend in het stijgende aantal patiënten met huidkanker door. De drie belangrijkste vormen van huidkanker zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. "Melanoom is van deze vormen potentieel de meest dodelijke, maar het grootste deel van de toename zit gelukkig in de groep met een vroeg stadium melanoom."

Wereldkankerdag 

KWF Kankerbestrijding wijst erop dat de meeste gevallen van huidkanker worden veroorzaakt door bovenmatige blootstelling aan uv-straling van de zon. "Daarom zet KWF zich in voor betere zonbescherming, met name bij kinderen. Kinderen zijn namelijk extra kwetsbaar. Ernstige verbranding in de jeugd, verdubbelt de kans op huidkanker op latere leeftijd", zegt de organisatie. "Bescherm de huid door te smeren, kleren, weren."

Bij de meeste kankersoorten is sprake van een gestage groei. Bij sommige soorten kanker zoals darmkanker kan dat komen doordat ze eerder ontdekt worden dan enkele jaren geleden. Morgen is het Wereldkankerdag.

Aantal gevallen in 2016: 

  • Huidkanker: 15.836 gevallen
  • Darmkanker: 15.427 gevallen
  • Borstkanker: 14.511 vrouwen en 129 mannen
  • Longkanker: 12.168 gevallen
  • Prostaatkanker: meer dan 11.000 gevallen 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore