Gezondheid

Woede om smakgeluiden kan echt een aandoening zijn

03 februari 2017 12:02 Aangepast: 08 mei 2017 14:37
Beeld © iStock

Woedend worden om onschuldige geluiden. Veel mensen zullen het herkennen. Maar nu is er voor het eerst wetenschappelijk bewijs dat het bij sommige mensen om een aandoening kan gaan.

Het wordt misofonie genoemd, letterlijk betekent dat 'haat van geluid'. Dat gaat een stuk verder dan dat je er bijvoorbeeld niet tegen kunt als mensen met hun nagels over een schoolbord krassen. Mensen met misofonie hebben gevoelens van irritatie, walging of woede, bij onschuldige, meestal door mensen gemaakte, geluiden.  

Isoleren

Ze hebben daar zo veel last van dat ze die geluiden zoveel mogelijk vermijden. Omdat het zulke veelvoorkomende geluiden zijn, kan dat er voor zorgen dat mensen met misofonie zich steeds meer isoleren. 

Wetenschappers hebben nu aangetoond dat bij sommige mensen de hersenen een 'excessieve emotionele reactie vertonen' als ze last hebben van misofonie. Dat is voor het eerst. 

Het onderzoek

De wetenschappers testten 20 mensen met misofonie en 22 mensen zonder klachten in een MRI-scanner. Ze kregen drie verschillende soorten geluid te horen. Neutraal geluid, zoals regen. Geluid dat normaal gesproken als onaangenaam wordt beschouwd, geschreeuw bijvoorbeeld. En de geluiden waar mensen met misofonie niet tegen kunnen, zoals gesmak. 

De onderzoekers zagen bij mensen met misofonie een verschil in het deel van het brein waar de emoties gereguleerd worden. Die afwijking zou ervoor zorgen dat het brein op hol slaat als de mensen die 'trigger-geluiden' horen. 

'Brein slaat op hol'                  

BBC News sprak de betrokken wetenschapper Sukhbinder Kumar. "Het brein slaat op hol als ze deze geluiden horen. Maar het gebeurt alleen bij die specifieke geluiden, bij de andere twee gebeurde dat niet." 

Kumar denkt dat veel mensen die last hebben van misofonie dit als goed nieuws beschouwen, omdat het de eerste keer is dat er een verschil is aangetoond in het brein bij patiënten.  

'Vechten of vluchten'

Patiënt Olana Tansley (29) deed mee aan het onderzoek. Ze legt uit wat ze voelt: "Ik heb het gevoel dat er een dreiging is en wil vluchten. Het is de 'vechten of vluchten-reactie'."

Zij ervaart dit sinds ze 8 is. "Het is niet alsof het gewoon irritant is, het is een gevoel van 'oh mijn god wat is dit voor een geluid? Ik moet hier weg of het stoppen'.   

'Geen aanstellers'

Het is onduidelijk hoeveel mensen in Nederland er last van hebben. Afgelopen zomer bleek dat het AMC de toestroom van mensen die hulp zoeken voor misofonie bijna niet meer aan kan. De wachttijd is meer dan een jaar. 

Klinisch psycholoog Arnoud van Loon vertelde toen dat mensen met misofonie absoluut geen aanstellers zijn. "Huwelijken eindigen erdoor in een scheiding, vaders of moeders eten niet meer mee met hun gezin." 

Het AMC is in 2013 met een behandeling begonnen. De behandeling bestaat uit acht middagen. Bij zo'n 60 tot 70 procent van de patiënten gaat het volgens het ziekenhuis daarna beter. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore