Gezondheid

Effecten van stoppen met roken razendsnel merkbaar

06 februari 2017 14:12 Aangepast: 06 februari 2017 15:22
Beeld © YouTube

Stoppen met roken is natuurlijk altijd een goed idee. Op de lange termijn kan er veel ellende mee voorkomen worden, maar veel mensen weten niet dat ook de gunstige effecten op korte termijn al voldoende aanleiding geven om vandaag nog te stoppen.

De eerste verbeteringen zijn in no time merkbaar. 48 uur na het roken van je laatste sigaret zal je merken dat eten beter smaakt omdat het gevoel in de smaakpapillen terugkeert. En al binnen 24 uur neemt het risico op een hartaanval af en daalt de bloeddruk.

Dat komt doordat de bloedvaten herstellen, zegt longarts Wanda de Kanter. "Het herstel daarvan gaat snel. De gezondheid verbetert al in minder dan een dag en na vijf jaar zijn de bloedvaten zelfs weer op hetzelfde niveau als iemand die nooit heeft gerookt."

Er zitten nog veel meer voordelen aan stoppen met roken. Die laat het (Engelstalige) filmpje hierboven zien in nog geen drieënhalve minuut. "Stoppen is niet makkelijk", erkennen de makers, "maar de voordelen wegen zonder twijfel op tegen de moeite die het kost."

Eerste poging

Dat het inderdaad moeilijk is om te stoppen, blijkt wel uit de cijfers. Volgens De Kanter lukt het 95 procent niet om te stoppen met roken bij de eerste poging. "Dat komt omdat sigaretten daartoe ontworpen zijn door de tabaksindustrie. Ze zijn deadly by design", zegt ze. "Al na zeven seconden bereiken stoffen uit sigaretten het beloningscentrum van de hersenen. Dat maakt roken zo verslavend. Het kost heel veel moeite om de sigaret te ontkoppelen van bepaalde gewoonten, zoals de hond uitlaten, een kop koffie of kroegbezoek."

In het begin lijkt het nog makkelijk. "In die eerste periode zijn rokers nog overtuigd van hun missie en tot de tanden toe bewapend. Het moeilijkste gedeelte voor veel mensen moet dan nog komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore