Gezondheid

35 doden door mazelenuitbraak Europa, in Nederland geen gevaar

11 juli 2017 16:11 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Een kind wordt ingeënt. (archieffoto) Beeld © ANP

In de afgelopen 12 maanden zijn er in Europa 35 mensen overleden aan de mazelen. Meerdere landen hebben aan de bel getrokken bij de WHO, de wereldgezondheidsorganisatie. Italië is één van die landen: sinds juni 2016 hebben daar 3300 mensen de ziekte gekregen.

In het land zijn er twee mensen aan overleden, onder wie een jongetje van zes. Ook Roemenië en Duitsland hebben een uitbraak gemeld. In Roemenië zijn er 31 mensen aan de mazelen overleden, en in Duitsland en Portugal één persoon. "Iedere dood of iedere handicap die door deze ziekte wordt veroorzaakt is onacceptabel", zegt Zsuzsanna Jakab van de WHO.

Hoge vaccinatiegraad

"We maken ons zorgen, want hoewel er een veilige, effectieve en betaalbare vaccinatie beschikbaar is, blijft de mazelen wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak voor kinderen, en Europa wordt niet gespaard. Door nauw samen te werken met alle autoriteiten op het gebied van gezondheid in Europa, willen we de uitbraken van de mazelen onder controle houden."

Het RIVM maakt zich geen zorgen over een nieuwe uitbraak in Nederland, laat woordvoerder Harald Wychgel weten. "Het klopt dat er in andere delen van Europa haardjes zijn, maar in Nederland is de vaccinatiegraad erg hoog. Daarnaast hebben we in 2013 en 2014 al een grote uitbraak gehad, dus een groot deel van de mensen dat niet gevaccineerd is, heeft de ziekte al gehad. Die mensen kunnen niet nog een keer ziek worden."

Tijdens de vorige uitbraak van de mazelen werden er vooral kinderen in de Biblebelt ziek. Er werden toen 182 kinderen opgenomen in ziekenhuizen, van wie er één overleed.

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore