Gezondheid

Peter (13) overleed aan diabetes: 'Zijn dood was niet nodig'

11 juli 2017 17:17 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beth en haar gezin. Beeld © Diabetes UK Cymru

Het ene moment leek de 13-jarige zoon van Beth kerngezond, een week later was hij dood. Hij overleed aan de gevolgen van diabetes type 1 omdat de ziekte nooit bij hem was ontdekt. Beth probeert er nu voor te zorgen dat huisartsen zieke kinderen sneller testen op diabetes.

"Ik ben boos, diepbedroefd, verwoest en verward", schrijft de Britse Beth Baldwin in artikel op de website van de BBC. Peter was volgens haar een actieve, sociale jongen. Hij speelde veel buiten met zijn vrienden, was klassenvertegenwoordiger en haalde goede cijfers.

Paniek

Toch ging het begin 2015 fout. Peter had een luchtweginfectie en daar had hij antibiotica voor gekregen van zijn huisarts. Maar omdat het niet beter met hem ging, raakte Beth in paniek en belde ze haar ouders. "Hij was zo ziek dat ik wilde dat mijn ouders me gerust kwamen stellen. Ik wilde dat iemand zei dat het goed met hem ging."

"Maar zodra ze hem zagen, zeiden ze dat ik een ambulance moest bellen. Hij ademde niet goed, ik was doodsbang." Toen de ambulance er was, prikte de ambulancebroeder gelijk in Peters vinger voor een bloedtest. "Binnen dertig seconden na zijn komst, had hij Peter al gediagnosticeerd met diabetes type 1, een aandoening waarbij het lichaam niet genoeg insuline produceert."

Orgaanfalen

Hij bevond zich in een DKA, diabetische ketoacidose, een toestand waarbij het bloed verzuurt. "Als je dan geen insuline toegediend krijgt, kan dat tot orgaanfalen leiden." Peter werd naar het ziekenhuis gebracht en kwam op de intensive care terecht. Beth en haar man waren er ook, maar 's nachts ging haar man naar huis om voor hun dochter te zorgen.

"We hadden geen idee hoe slecht het met hem ging." De hele nacht lang reageerde Peter nauwelijks op dingen die Beth tegen hem zei, en op 6 uur 's ochtends overtuigde een verpleegster haar ervan om even te gaan slapen. Dat deed ze. "Maar na tien minuten werd ik al wakker, ik had een vreemd gevoel. Toen ik naar Peter keek, zag ik dat hij grijs was."

In leven door machines

Ze riep de verpleegster, en het was al snel een chaos rond Peter zijn bed. Hij had een hartstilstand. Terwijl de verpleegsters en artsen hem reanimeerden, schreeuwde Beth tegen haar zoon: "Maar hij werd niet wakker."

Uiteindelijk bleek dat Peters hersenen flink beschadigd waren door de hartstilstand. Hij lag vier dagen op de intensive care, en werd nooit meer echt wakker. "De artsen zeiden dat het er niet goed voor hem uitzag. Hij werd in leven gehouden door machines."

Laatste hoop

"We hielden zijn hand vast, kusten hem wel een miljoen keer en vertelden hem hoeveel we van hem hielden. Rond de lunch zeiden de artsen dat het niet eerlijk voor hem was om hem in leven te houden, en dat we beslissingen moesten nemen. We moesten de apparaten uitzetten, en we hadden nog een soort laatste hoop dat hij uit zichzelf zou gaan ademen. Maar dat deed hij niet."

"We moesten die nacht het ziekenhuis verlaten zonder hem. Mijn leven stond op zijn kop." Beth en haar man voeren nu een campagne om ervoor te zorgen dat diabetes bij kinderen sneller ontdekt kan worden, en zodat mensen weten waar ze op moeten letten.

Dit moeten huisartsen volgens Beth doen: 

Volgens Beth wordt diabetes type 1 vaak pas ontdekt als mensen al erg ziek zijn. Ze schrijft dat dat voorkomen kan worden als huisartsen vier simpele vragen stellen als een kind ziek is.

  1. Gaat hij veel naar de wc, plast hij soms plotseling in bed?
  2. Heeft hij veel dorst?
  3. Is hij vaak moe?
  4. Valt hij af zonder dat daar reden voor is?

Als het antwoord op die vragen 'ja' is, is er een bloedtest nodig om de ziekte vast te stellen. Volgens het Diabetes Fonds zijn er nog meer symptomen van diabetes type 1, zoals je ziek en beroerd voelen, wazig zien en misselijk zijn of overgeven.

Meer op rtlnieuws.nl:

`