Gezondheid

Waarom zijn sommige mensen altijd te laat? Nou hierom!

12 februari 2017 11:02 Aangepast: 12 februari 2017 15:19
Beeld © Thinkstock

Die vriendin waarop je standaard een half uur moet wachten, of die collega die nooit op tijd bij een vergadering is. Sommige mensen zijn altijd te laat. Wetenschappers weten nu hoe dat komt. En het is niet alleen egoïstisch gedrag.

Standaard te laat komen. Er zijn maar weinig eigenschappen die zo frustrerend kunnen zijn. Hoe komt het toch dat sommige mensen nooit in staat zijn op tijd op een afspraak te komen of hun werk voor de deadline af te hebben?

Chaotisch

Volgens Engelse onderzoekers is het te makkelijk om mensen die altijd te laat komen te beschrijven als chaotisch, ongeorganiseerd of onbeschoft. "We moeten ook naar het brein van de laatkomers kijken", zegt de Engelse onderzoeker Harriet Mellotte tegen de BBC.

Volgens de Engelse onderzoeker Diana DeLonzor zijn laatkomers zich wel bewust van wat ze hun vrienden of collega's aandoen. "Dat mensen te laat komen, hebben ze wel aan zichzelf te wijten, en dat weten ze vaak ook wel." DeLonzor schreef een boek over de eigenschap: 'Never be Late Again.' Volgens haar vinden de meeste 'laatkomers' het zelf ook niet leuk dat ze te laat komen.

Psychische problemen

Waarom doen ze het dan? "Mensen die niet in staat zijn op tijd te komen, gaan er vaak al van uit dat ze te laat komen. En die illusie wordt dan dus waarheid."

Het kan ook het gevolg zijn van psychische problemen, ze zien ergens tegenop en hebben daardoor hun werk nooit op tijd af. "Door de angst schuiven ze het werk of de afspraak zo vaak voor zich uit, dat ze het niet op tijd afkrijgen", stelt DeLonzor.

Niet goed inschatten

En dan zijn er nog mensen die niet in staat zijn om de benodigde tijd goed in te schatten. Dat heeft een wetenschappelijke naam: planning fallacy. Een voor de hand liggende reden waarom mensen vaak te laat komen, is dat hun hersenen gewoon niet in staat zijn om goed te beoordelen hoeveel tijd iets in beslag neemt. Tien minuten fietsen, of een uur rijden; het is niet iedereen gegeven dat goed in te schatten.

RTL Nieuws
`