Gezondheid

Vitamine D toevoegen aan brood helpt griep te voorkomen

16 februari 2017 14:12 Aangepast: 09 januari 2018 11:03
Beeld © iStock

De griep of een verkoudheid zou jaarlijks bij ruim 800.000 Nederlanders kunnen worden voorkomen door vitamine D aan brood en melk toe te voegen. Mensen die één keer per week extra vitamine D innemen, zouden maximaal 50 procent minder kans hebben om ziek te worden.

Dat schrijven Britse onderzoekers. Ze denken dat ziek worden door een griep of verkoudheid te voorkomen is door vitamine D toe te voegen aan voeding. Het immuunsysteem gebruikt vitamine D om zich te wapenen tegen bacteriën en virussen.

Halvarine en margarine

In landen als de Verenigde Staten, Canada, Zweden, Finland en Australië wordt al vitamine D toegevoegd aan producten als brood en melk, en ook in Nederland zit in sommige voedingsmiddelen extra vitamine D, zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum. "In halvarine en margarine, bijvoorbeeld."

"We moeten er goed over nadenken of het zinvol is om vitamine D aan brood en melk toe te voegen. Of je er voldoende van binnenkrijgt, hangt dan heel erg af van hoeveel melk en brood je eet. En het is zo dat vitamine D nodig is voor het in stand houden van het immuunsysteem, maar dit onderzoek is volgens ons niet voldoende bewijs om te zeggen dat je met extra vitamine D ook griep kunt voorkomen."

Risicogroepen

"Daarnaast maak je vitamine D ook zelf aan, onder de huid." Wie genoeg buiten komt, heeft dus geen extra vitamine D nodig. "Bij bepaalde risicogroepen raden we wel aan om extra vitamine D te slikken."

Die risicogroepen zijn jonge kinderen, zwangere vrouwen, oudere mensen en mensen met een getinte huid. Val je niet in die risicogroepen, dan is het volgens het Voedingscentrum niet nodig om extra vitamine D te slikken.

Overdosering

"Bij het slikken van pillen bestaat er een gevaar van overdosering", zegt Schutte. "Je lichaam slaat vitamine D op, en bij een te hoge dosering kun je kalkafzettingen in het lichaam krijgen." In de praktijk komt zo’n overdosering zelden voor, en loop je alleen gevaar als je langdurig veel meer vitamine D inneemt dan wordt aangeraden. "Slik dus alleen vitamine D als het nodig is, en lees het etiket."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore