Gezondheid

Acupunctuur helpt bij migraine, wijst Chinese studie uit

22 februari 2017 14:40 Aangepast: 22 februari 2017 15:15
(Archieffoto) Beeld © Getty

Acuut weg van een feestje, of je ziek melden op het werk om in een stille en donkere kamer op bed te liggen: migraine kan flink ingrijpen in je dagelijks leven, zeker als je er zware medicijnen voor slikt. Een Chinese studie naar acupunctuur biedt wellicht hoop.

De 249 deelnemers aan het onderzoek werden in drie groepen verdeeld. Ze kregen een acupunctuurbehandeling, een placebobehandeling of géén behandeling. In de eerste groep nam het aantal migraineaanvallen af van zo'n vijf per maand naar gemiddeld drie per maand.

Chinese geneeskunde

In de andere groepen trad geen verandering op, blijkt uit de resultaten die werden gepubliceerd in het medische blad JAMA. De deelnemers bij wie resultaten werden geboekt, kregen in vier weken tijd twintig acupunctuursessies.

Acupunctuur is gebaseerd op de Chinese geneeskunde en wordt daarom in Nederland als alternatieve geneeswijze gezien. 

Meer dan hoofdpijn

Tot nu toe is er geen eenduidige behandeling tegen migraineaanvallen. Huisartsen schrijven verschillende medicijnen voor zoals bètablokkers, die eigenlijk voor andere ziektes zijn bedoeld. 

Mensen die een migraineaanval krijgen, willen op dat moment het liefst in bed kruipen zonder prikkels van licht of geluid. De hersenen zijn tijdens een aanval overgevoelig voor prikkels van buitenaf. Migraine is daardoor vaak heftiger dan 'normale' hoofdpijn.

Benieuwd hoe ellendig migraine voelt? EditieNL zocht het uit:
 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`