Gezondheid

Roken tijdens de zwangerschap: stress is nog schadelijker voor het kind, toch?

10 februari 2017 19:28 Aangepast: 28 juli 2017 23:00
Beeld © Getty

1 op de 10 vrouwen rookt door tijdens de zwangerschap en onder laagopgeleiden is dit zelfs 1 op 5. Veelgehoord argument: stoppen met roken levert veel stress op en dat is nog veel schadelijker voor het kindje. Maar klopt dit wel?

Nee, zegt gynaecoloog Clasien van der Houwen, voorzitter van Taskforce Rookvrije Start. "Naar de gevolgen van roken is al veel onderzoek gedaan en de onderzoeksresultaten zijn evident", zegt zij. Van roken is bijvoorbeeld bekend dat dit de kans op een miskraam, vroeggeboorte, astma, aangeboren afwijkingen en leerproblemen vergroot.

"Naar de gevolgen van stress is ook al veel onderzoek gedaan, maar daar zijn nog geen harde feiten uit te trekken", vervolgt ze. "Daarbij staan ze in geen enkele verhouding tot het effect van roken. Door roken kunnen kinderen overlijden, dat kun je over stress niet zeggen."

Kortstondig stress

Daar komt bij dat het stoppen met roken slechts kortstondig stress oplevert. "Naar verloop van tijd gaat dat over. Als je rookt tijdens de zwangerschap, blijf je de effecten daarvan de hele zwangerschap houden. Elke keer als je rookt, komt er koolmonoxide te zitten op de plek waar zuurstof hoort. Die schadelijke stoffen geef je door aan je kindje."

En hoewel roken vaak wordt gezien als middel om stress te verlichten, veroorzaakt het juist stress, vertelt Van der Houwen. "Als je rookt, vraagt je lichaam constant om nicotine. Je ervaart stress als je niet rookt en op het moment dat je een sigaret opsteekt, verdwijnt het stressgevoel weer. Daardoor verbind je de sigaret met de oplossing voor stress, terwijl het juist de veroorzaker ervan is. Zolang je blijft roken, blijft je lichaam dat stressgevoel ervaren en om nicotine vragen."

Relativeren

Angela, die tijdens haar zwangerschap doorrookte, vertelde eerder aan RTL Nieuws dat de dokter en gynaecoloog haar aanraadden door te blijven roken. "In verband met stressvorming", lichtte ze toe. "Dat is ook niet goed voor de kleine."

De voordelen van stoppen met roken, uit de overheidscampagne 'Ik stop nu':

Van der Houwen kan zich maar moeilijk voorstellen dat zorgverleners die direct betrokken zijn bij geboortezorg dit zeggen. "Maar als een keer iemand dit tegen je heeft gezegd en je vindt het lastig om te stoppen met roken, dan is het logisch dat je dit argument blijft herhalen. Dat is menselijk en heeft iets relativerends."

Positieve benadering

Om rokende zwangere vrouwen te helpen met stoppen, is het volgens de gynaecoloog van belang om als hulpverlener uit te gaan van een positieve benadering. "Je moet iemand niet beschuldigen en opnoemen hoe slecht het is voor het kindje. Meestal weten die vrouwen dat zelf ook wel. Je moet op zoek gaan naar de kracht van de vrouw zelf."

Vaak geven vrouwen bijvoorbeeld aan dat ze wel willen stoppen met roken, maar dat zij dit lastig vinden. "Vraag dan: waarom vind je het belangrijk om te stoppen met roken? En bekrachtig dat antwoord. Vraag vervolgens wat haar tegenhoudt. Een argument kan zijn: al mijn vrienden roken. Een vervolgvraag kan dan zijn: hoe kunnen we dat oplossen? Zo help je een patiënt te zoeken naar oplossingen, zoals bijvoorbeeld het vermijden van feestjes waar veel wordt gerookt."

Omdat de overheid het aantal vrouwen dat doorrookt tijdens de zwangerschap zorgwekkend vindt, is er vandaag een overheidscampagne gestart. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) roept de hulp in van onder anderen verloskundigen, gynaecologen, verslavingsartsen en de omgeving van rokende zwangere vrouwen. 

Tips om te stoppen met roken

  • Kies een stopdatum: heb je besloten om te stoppen? Kies dan een stopdatum tussen nu en vier weken. 
  • Hulp bij stoppen: als je gaat stoppen, kun je ervoor kiezen dat helemaal op eigen kracht te doen of door extra hulp te vragen. Met hulp verdubbel of verdrievoudig je je kans om succesvol te stoppen.
  • Kiezen van begeleiding: wil je stoppen met hulp? Kies dan een vorm van begeleiding. Wil je telefonisch contact met een coach, persoonlijk contact of in groepsverband? 
  • Andere hulpmiddelen: er zijn ook nicotine vervangende middelen en medicijnen beschikbaar.
  • Maak een afspraak met de huisarts: wil je nicotine vervangende middelen of medicijnen gaan gebruiken? Maak dan een afspraak bij je huisarts en bespreek je plan. 
  • Bereid het stoppen goed voor: denk goed na wat voor jou werkt. Veel mensen krijgen zin in een sigaret als ze een pakje zien. Is dat ook zo voor jou? Doe dan alles wat je aan roken doet denken het huis uit, zoals alle sigaretten, asbakken en aanstekers.
  • Zoek steun: zijn er mensen in jouw omgeving die je zouden kunnen steunen bij het stoppen? 

Bron: rokeninfo.nl

Lees verder op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore