Gezondheid

Primeur in Nederland: moeder tilt zelf dochtertje uit haar buik tijdens keizersnede

01 maart 2017 19:30 Aangepast: 01 maart 2017 20:40

Een bijzondere bevalling in het Diakonessenhuis in Utrecht: voor het eerst in Nederland kon een moeder, dankzij een keizersnee, haar eigen baby uit haar buik halen. Dochtertje Jula werd afgelopen vrijdag geboren.

Het is een methode van bevallen die in het buitenland wel vaker wordt toegepast, maar voor zover bekend was dit in Nederland de primeur. Moeder Camilla had erop aangedrongen omdat de eerste bevalling traumatisch was verlopen.

Medisch verantwoord

De ouders wilden de bevalling zo bewust mogelijk meemaken. Met 'bevallingscoach' Annelies Mulder kwamen ze uit bij de zogeheten 'maternal assisted c-section', een keizersnee waarbij de moeder 'assisteert'.

Bekijk hier beelden van de keizersnede:

Aan die wens wilde het Diakonessenhuis wel meewerken. "De moeder gaf in de voorgesprekken aan dat ze zelf haar kindje uit haar buik wilde tillen", zegt gynaecoloog Koen Deurloo. "Daar hebben we graag gehoor aan gegeven. Alles is bespreekbaar en ook uitvoerbaar, zolang het medisch verantwoord is."

'Nog veel mooier dan gedacht'

Met het OK-team en de anesthesist waren er vooraf simulatietrainingen, zodat iedereen goed voorbereid was. Volgens bevallingscoach Mulder draaide het uit op een 'unieke ervaring'. "We hadden gehoopt dat het zo zou gaan, maar het was nog veel mooier dan vooraf gedacht."

Meer op rtlnieuws.nl:
Vereniging voor gynaecologen ziet niets in gedwongen keizersnede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore