Gezondheid

Anne heeft vaginisme: 'Zelfs een wattenstaafje erin is te pijnlijk'

02 maart 2017 01:27 Aangepast: 02 maart 2017 02:00
Beeld © RTL Late Night

Zoveel pijn in je vagina dat je geen seks kunt hebben en zelfs een wattenstaafje zeer doet. Dat is waar mensen met vaginisme mee leven. Anne van Campenhout (27) vertelde er gisteravond over bij RTL Late Night.

Van Campenhout maakte een documentaire over vaginisme en ging op zoek naar een oplossing voor haar probleem. "Ik heb verschillende therapieën geprobeerd, zelfs een angsttherapie."

Verkrampen

Vaginisme wordt veroorzaakt door spieren in de bekkenbodem die te strak zijn aangespannen. De opening van de vagina wordt daardoor te nauw, wat voor veel pijn kan zorgen. "Je gaat dan echt verkrampen en dat zorgt voor nog meer pijn", legt Van Campenhout uit.

Toen ze 17 was, probeerde ze voor het eerst seks te hebben. Dat zorgde meteen voor pijn. Dat heeft ze overigens niet alleen als ze seks heeft. "Als ik een strakke broek draag, dan voel ik het wel. Ik kan wel gewoon fietsen, maar bijvoorbeeld een tampon dragen is heel pijnlijk."

'Ik probeer het wel'

Bij RTL Late Night en in haar eigen documentaire vertelde Van Campenhout heel open over haar aandoening. "Ik probeer af en toe wel seks met penetratie te hebben, maar het gaat gewoon helemaal niet. Ik ben soms opgewonden en dan denk ik: het lukt wel, maar het is gewoon te pijnlijk."

Het is voor Van Campenhout lastig te accepteren dat ze het niet kan. Al heeft volgens haar niet iedere patiënt daar last van. "Ik heb voor mijn documentaire ook iemand gesproken die het eigenlijk wel prima vond."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore