Ga naar de inhoud
Gezondheid

Pechtold emotioneel door doodswens 57-jarige: 'Hopelijk in toekomst ook hulp voor jou'

Beeld © ANP

"Ik wil niet nog 18 jaar wachten. Ik heb geen zin meer. Ik wil nu." Dat zei de 57-jarige Martin Kock tegen Alexander Pechtold. D66 kwam recent met een wetsvoorstel om 75-plussers met een 'voltooid leven' te helpen met zelfdoding.

Pechtold was duidelijk onder de indruk van Kock, die zijn wens op tv bij het programma Nieuwsuur kenbaar maakte. "Dat is heftig. Ik wist niet dat u hier met deze vraag zou zitten", reageerde de D66-leider.

Persoonlijke mening

"Dit is mijn persoonlijke mening, dat ik vind dat in een beschaving denken over de dood iets is wat het individu aangaat. Je hebt niet gevraagd om op de wereld gezet te worden en als je met vol verstand zegt het is genoeg... Dat is mijn persoonlijke mening."

"Ik hoop dat in de toekomst onze beschaving zo ver gaat, dat als u dit bij volle bewustzijn, zonder dwang en als langdurige wens eist, dat we dat bespreekbaar maken", zei hij.

Veel emoties

Volgens Pechtold is de samenleving daar nu nog niet aan toe en maakt het huidige plan voor mensen van 75 en ouder al veel emoties los. "We zullen het stapsgewijs moeten aanpakken." Door hulp bij zelfdoding zouden mensen die hun leven 'voltooid' vinden een waardig levenseinde kunnen krijgen.

Lees ook het verhaal van Martin: 'Binnenin ben ik al dood. Ik heb geen gevoelens meer'

Bekijk het fragment van Nieuwsuur:

Heb jij vragen over zelfmoord?
Stichting 113Online: 0900 0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week