Gezondheid

E-health gaat snel normaal worden: 'In 2025 scannen we ons eigen lichaam op ziektes'

04 maart 2017 18:01 Aangepast: 04 maart 2017 22:39
Beeld © Getty

Nog een paar jaar en dan vertelt je tandenborstel je of het tijd is om naar de tandarts te gaan, en houdt je horloge nauwlettend je gezondheid in de gaten. Althans, als het aan Daan Dohmen ligt. Zijn bedrijf ontwikkelde een app waarmee hartpatiënten thuis een hartfilmpje kunnen maken.

Als patiënten zich zorgen maken, kunnen ze met behulp van de app op hun iPhone of iPad of via een website hun hartritme en bloeddruk meten en die gegevens naar het ziekenhuis sturen. Cardiologen beoordelen deze gegevens, op afstand, en grijpen in als dat nodig is. Naast Zilveren Kruis hebben nu ook vier andere zorgverzekeraars besloten om deze nieuwe vorm van zorg, de HartWacht, te vergoeden. Daardoor lijkt e-health, zorg via internet, eindelijk normaal te worden.

Mensen zelfstandig houden

Dohmen, ontwikkelaar van de HartWacht-app, was zeventien toen hij bedacht dat e-health de toekomst moest worden. Hij werkte als assistent in een verzorgingshuis met name met mensen die beginnende dementie hadden. "En ik dacht: hoe kunnen we de moderne technologie gebruiken om mensen zelfstandig te houden?"

Na zijn studie ging hij met het idee aan de slag en richtte hij zijn eigen bedrijfje op: FocusCura. Daarmee wilde hij ervoor zorgen dat mensen via internet contact kunnen hebben met hun arts of verpleegkundige. "Mensen verklaarden me toen nog voor gek om patiënten op afstand contact te laten hebben met zorgverleners. Ze snapten niet waarom je dat zou doen. Maar nu, dertien jaar later, werken er bijna 140 mensen bij ons en zijn we actief in vier landen."

Virtuele afspraken

Met zijn e-health apps wil Dohmen ervoor zorgen dat mensen precies de zorg krijgen die ze nodig hebben, en op het juiste moment. "Voor veel chronisch zieke mensen is het een flinke belasting om iedere week naar het ziekenhuis te gaan voor controles. Dus zou het heel mooi zijn als ze zelf vanuit huis gegevens over hun gezondheid kunnen doorsturen, zodat ze energie over houden om andere dingen te doen."

En er is ook veel medische winst te behalen, zegt hij. "Je kunt je patiënten virtueel veel vaker zien en doordat ze zelf regelmatig metingen doen kun je eerder ingrijpen als het misgaat." E-health gaat in rap tempo normaal worden, denkt Dohmen. "In 2025 hebben wij van die apparaatjes net als in Star Trek, waarmee je je eigen lichaam kunt scannen op ziektes."

'Het past bij ons'

Ook Wouter van Solinge, ambassadeur e-health en data analytics aan het UMC Utrecht, is ervan overtuigd dat er een digitale evolutie gaande is in de zorg. "Het is een manier van zorg verlenen die echt bij ons en bij de moderne tijd past."

"Dankzij de technologie wordt het mogelijk om mensen veel persoonlijker van zorg te voorzien. Want dat de menselijke zorg deels vervangen wordt door apparaatjes, betekent zeker niet dat er straks alleen nog maar robots in de zorg zijn", zegt hij.

Kaf van het koren

Hoewel het nu al technisch mogelijk is om met bijvoorbeeld je telefoon je eigen gezondheid bij te houden, moet er nog een hoop gebeuren voordat dat de standaard wordt. Van Solinge: "We moeten ervoor zorgen dat de zorg ook wordt aangepast op de technologie. Artsen moeten weten wat ze met die data, die je zelf verzamelt, moeten."

"Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat we de kaf van het koren scheiden. Er zijn heel veel apparaatjes waarmee je je gezondheid kunt tracken, maar veel van die apparaatjes zijn nog niet goed genoeg. Als dit de standaard wordt, mogen alleen de beste apparaten en apps gebruikt worden."

'Niet voor iedereen geschikt'

Laura Visser promoveert deze maand op het onderwerp e-health aan de Radboud Universiteit. Zij onderzocht een online gemeenschap voor parkinsonpatiënten die daar met zorgverleners konden praten.   

Zij concludeert dat het gebruik van e-health niet voor iedereen een oplossing is. Zo wordt er veel initiatief van patiënten zelf gevraagd en niet iedereen kan dit nemen. Bovendien zijn niet alle patiënten even mondig en digitaal vaardig.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore