Gezondheid

Supergeheugen is te trainen: zo vergeet je nooit meer iets

09 maart 2017 16:48 Aangepast: 09 maart 2017 16:50
Archieffoto. Artsen onderzoeken de hersenen van een proefpersoon. Beeld © Getty

Ben jij zo iemand die er bij thuiskomst achter komt dat je de helft van de boodschappen bent vergeten? Daar is iets aan te doen. Met een half uurtje trainen per dag kun je een supergeheugen krijgen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Wetenschappers onderzochten de hersenen van 23 zogenoemde 'geheugenatleten', oftewel mensen die zo'n 100 woorden kunnen leren in vijf minuten tijd. Anders dan de onderzoekers dachten, bleken de hersenen van deze geheugenkampioenen niet heel veel te verschillen van die van mensen met een 'normaal geheugen'. Wel zagen zij bij hen andere verbindingen tussen de hersengedeelten.

"De atleten gaven aan dat zij niet waren geboren met een soort superbrein, maar dat zij zich hierin hebben getraind", zegt onderzoeker Martin Dresler. "Het gaat dus niet om de genen, maar het draait allemaal om strategie." De wetenschappers ontdekten dat de geheugenatleten vaak gebruikmaakten van de 'plaatsmethode'. Door hiermee te oefenen, hadden zij zich de buitengewone geheugenprestaties aangeleerd.

Denkbeeldige route

"Bij de plaatsmethode gebruik je een denkbeeldige route als geheugensteuntje en koppel je bepaalde woorden of getallen daaraan", legt Dresler uit. "Eerst neem je een route in je hoofd, bijvoorbeeld de route naar je werk of door je huis. Vervolgens selecteer je belangrijke punten op die route, zoals stoplichten of standbeelden, en koppel je de woorden die je moet onthouden hieraan. Als je de woorden moet opnoemen, leg je de route in je hoofd opnieuw af."

Hierbij hoeft een locatie niet logisch te zijn, zo mag een pak melk best op de wc-bril staan. Sterker nog, een vreemde associatie kan juist helpen bij het onthouden van een woord, aldus de onderzoekers. De plaatsmethode is makkelijk zelf te oefenen, maar het kan ook online.

Half uur trainen

17 van de in totaal 51 deelnemers trainden zes weken lang elke dag een half uur de plaatsmethode. Daarnaast maakten de onderzoekers gebruik van twee controlegroepen: één passieve groep, die geen geheugentraining deed, en één groep die alleen testjes voor het kortetermijngeheugen oefende. Wat bleek? Vooral bij de groep die met de plaatsmethode had getraind, was het geheugen aanzienlijk verbeterd.

Een geheugenkampioen toont hoe hij zijn geheugen traint met de plaatsmethode:

Vóór de training konden de proefpersonen zo'n 26 van de 72 woorden onthouden. Na de training met de plaatsmethode waren daar zo'n 35 woorden bij gekomen. Bij de proefpersonen die een kortetermijntraining hadden gehad, waren dit er 11. En de mensen die niet trainden, konden 7 extra woorden onthouden.

Hersenverbindingen

"We zagen bij de plaatsmethode-proefpersonen na de training dezelfde verbindingen in de hersenen als bij de geheugenkampioenen", vertelt Dresler. "Er was een verbinding ontstaan tussen het netwerk in de hersenen dat vooral actief is in rust, het netwerk in de visuele hersengebieden en het gedeelte dat een rol speelt bij geheugenvorming. Een supergeheugen ontstaat door de verbindingen tussen deze netwerken."

Opvallend is dat de proefpersonen ook vier maanden later nog een verbeterd geheugen hadden, terwijl ze niet meer hadden getraind. Handig voor als je een boodschappenlijstje moet onthouden, maar ook bij bijvoorbeeld het leren van een proefwerk, zegt Dresler. Volgens hem zou de plaatsmethode meer op scholen moeten worden toegepast.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`