Gezondheid

Glutenvrij dieet zorgt voor grotere kans op diabetes

10 maart 2017 11:28 Aangepast: 10 maart 2017 11:35
Archieffoto Beeld © iStock

Gluten, er zijn mensen die denken dat je er maar beter zo weinig mogelijk van kan eten. Niet waar, zeggen onderzoekers van universiteit Harvard in de VS. Wie weinig gluten eet, heeft een grotere kans op suikerziekte.

Natuurlijk, er zijn mensen met coeliakie of glutenintolerantie die gluten voor hun gezondheid beter wel mijden. Maar voor anderen lijkt het schrappen van gluten meer kwaad dan goed te doen, ontdekten de onderzoekers.

13 procent minder

Zij keken tussen 1984 en 1990 naar de gezondheid van bijna 200.000 mensen en deden dat tussen 2010 en 2013, dus minstens 20 jaar later, nog een keer. Mensen die de meeste gluten zeiden te eten, hadden na ruim 20 jaar 13 procent minder vaak diabetes type 2.

Volgens de onderzoekers is daar een goede verklaring voor: gluten zitten in producten die ook meer vezels bevatten. En van vezels is bekend dat ze beschermen tegen diabetes type 2. "Glutenvrij eten bevat ook minder microvoedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Mensen zonder coeliakie kunnen daarom maar beter meer gluten eten om de kans te verkleinen op chronische ziekten, in het bijzonder diabetes", zegt een van de onderzoekers.

Video: Wat is diabetes en wat is het verschil tussen type 1 en 2?

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`