Gezondheid

Met je smartphone kanker helpen onderzoeken

10 maart 2017 12:00 Aangepast: 18 april 2017 12:09
Een fragment uit het voorbeeldfilmpje van Smash Childhood Cancer. Beeld © YouTube

Wil je bijdragen aan kankeronderzoek en heb je toevallig een Android-smartphone? Dan hoef je geen geld te geven, maar alleen een heel klein stukje geheugen van je telefoon beschikbaar te stellen.

Wetenschappers van het project Smash Childhood Cancer ('Versla kinderkanker') gebruiken de rekenkracht van je smartphone om onderzoek te doen naar zes soorten kanker die geregeld voorkomen bij kinderen. Dat werkt via een app die je kunt downloaden.

Klein computertje

De app is verbonden met de World Community Grid, een door IBM opgericht vrijwilligersnetwerk. Het maakt sinds 2004 gebruik van de overtollige rekenkracht van computers – en je smartphone is natuurlijk weinig anders dan een klein computertje.

Met hulp van al die smartphones bij elkaar kan bijvoorbeeld worden uitgerekend welke stoffen het lichaam nodig heeft om een bepaald soort kanker tegen te gaan. Voor die simulaties is heel veel rekenkracht nodig, zegt Juan Hindo van IBM tegen de Britse omroep BBC.

Berekeningen gaan altijd door

"De supercomputers die onderzoekers daarvoor gebruiken, zijn maar van tijd tot tijd beschikbaar", zegt Hindo. Voordeel van de app, als die door genoeg mensen wordt gedownload, is dat de berekeningen altijd kunnen doorgaan.

Je hoeft je geen zorgen te maken over het verbruik, zegt Hindo: als smartphone-bezitter merk je er nauwelijks iets van. "De app werkt alleen als je batterij voor minstens 90 procent vol is én als je wifi hebt, dus het gaat niet ten koste van je databundel." Zodra je op je smartphone iets gaat doen dat veel geheugen nodig heeft, zoals video kijken, stopt de app vanzelf.

Oorzaak blootgelegd

Dat het succesvol is, bewijst de aanpak van neuroblastoom, een andere vorm van kanker die bij kinderen veel voorkomt. Mede dankzij 200.000 vrijwilligers die waren aangesloten op de World Community Grid, kon een deel van de oorzaak van neuroblastoom worden blootgelegd. Het ontwikkelen van doeltreffende medicijnen is daardoor eenvoudiger geworden.

"Onderzoekers krijgen op deze manier de kans om constant te werken met een virtuele supercomputer, die ze als het ware in staat stelt om groot te denken", zegt Hindo (IBM). En jij, met je smartphone, krijgt de kans om zelf bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek.

Bekijk in het filmpje hieronder hoe het werkt:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`