Gezondheid

Soatest uit de muur bij Haagse apotheek: 'Er zit nog steeds een taboe op'

15 maart 2017 15:26 Aangepast: 15 maart 2017 15:40
Het grootste deel van de Nederlandse mannen en vrouwen genieten van seks.

Bang dat je chlamydia, syfilis of gonorroe hebt, maar durf je niet naar je huisarts? Bij een apotheek in Den Haag hangt vanaf volgende week een automaat waar je 24 uur per dag anoniem een soatest kunt kopen. "Er stonden deze week al geinteresseerden op de stoep."

Er komen tests beschikbaar voor chlamydia, syfilis, gonorroe en HIV. Voor 30 tot 50 euro, afhankelijk van de test, kunnen mensen bij zichzelf materiaal afnemen en dat vervolgens opsturen naar een laboratorium. Binnen een paar dagen krijgen ze de uitslag, anoniem. Als blijkt dat de persoon daadwerkelijk een soa heeft, wordt diegene alsnog doorverwezen naar een huisarts. 

Midden in de nacht

Thumbnail

"Er zit nog steeds een taboe op, mensen vinden het lastig om hun klachten met een huisarts te bespreken", zegt apotheker Floor van Leersum tegen RTL Nieuws. Samen met het bedrijf Soapoli-online nam ze het initiatief voor de automaat. "Mensen die denken dat ze mogelijk een soa hebben, willen zo snel mogelijk zekerheid. Straks kunnen ze zo'n soatest gewoon uit de muur trekken, desnoods midden in de nacht. En ze hoeven niet eerst langs een GGD of huisarts."

In de bijsluiter staan instructies over hoe de test moet worden uitgevoerd. Volgens Van Leersum zijn de tests 'zeer betrouwbaar'. "Er wordt goed uitgelegd hoe je de test moet gebruiken. Het RIVM heeft onze tests vorig jaar uitgeroepen tot meest betrouwbaar," vertelt ze. 

Veel interesse

Volgens Van Leersum is er veel behoefte aan een plek waar je dag en nacht anoniem een soatest kunt kopen: "We krijgen veel enthousiaste reacties op ons initiatief. De soatests zijn pas volgende week beschikbaar, maar er stonden deze week al geïnteresseerden op de stoep."

Mensen die anoniem een test willen kopen, kunnen vanaf 21 maart terecht bij de apotheek Prins Hendrikplein in het Zeeheldenkwartier in Den Haag. De zelfbedieningsautomaat is 24 uur per dag geopend.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`