Gezondheid

Stille ondervoeding bij baby's: 'Nederlandse moeders hoeven zich geen zorgen te maken'

02 maart 2017 16:48 Aangepast: 28 juli 2017 18:00
Beeld © Getty

Een Amerikaanse vrouw beweert dat ze haar zoontje verloor omdat ze niet genoeg moedermelk produceerde. De baby kreeg daardoor niet genoeg voedingsstoffen binnen, en overleed. Kan dat? "In Nederland is dat praktisch onmogelijk", zegt kinderarts Koen Joosten.

De moeder schrijft in een brief dat haar baby Landon na zijn geboorte continu huilde tenzij hij aan de borst zat. Enige tijd nadat moeder en zoon uit het ziekenhuis waren ontslagen, bleek dat Landon ondervoed was. Toen de ouders en artsen daarachter kwamen, was het al te laat, schrijft de moeder.

Extra voeding

"Stille ondervoeding aan de borst is een probleem dat we ook hier weleens zien", zegt Joosten. "Als een moeder continu te weinig moedermelk zou hebben, kan dat leiden tot ondervoeding bij een kind." Maar daar overlijdt een kind niet snel aan, want als een kind niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt, wordt dat in Nederland vrijwel altijd opgemerkt.

Want vlak na de geboorte worden kinderen iedere dag gewogen, en ook daarna wordt de groei van een baby nog nauwlettend in de gaten gehouden, zegt kinderdiëtist en lactatiekundige Stefan Kleintjes. "Vrijwel alle kinderen vallen in de dagen na de geboorte af. Maar als ze meer dan 7 of 10 procent afvallen, moeten ze worden bijgevoed."

Niet in levensgevaar

Dat betekent dat de kinderen een aantal keer 10 tot 20 milliliter extra voeding krijgen. Ouders hoeven zich daar in principe niet druk over te maken, zegt Kleintjes. "Als je kind meer dan 10 procent afvalt betekent dat niet dat hij ondervoed is en ook niet dat hij in levensgevaar is, het is alleen een duidelijk signaal dat het kind meer voeding nodig heeft."

"En daar wordt dan naar gehandeld." Ook als er iets mis is met de drinktechniek van het kind of de melkproductie van de moeder wordt dat vrijwel altijd gemerkt. "Als de eerste drinkpogingen aan de borst niet succesvol zijn of niet kunnen bestaan, dan krijgt het kindje er andere voeding bij", zegt Kleintjes.

Kunstvoeding

"In het beste geval is dat afgekolfde melk van de eigen moeder of van een andere moeder, of het is kunstvoeding." Ouders hoeven in ieder geval niet zelf met extra weegschalen of flesjes voeding in de weer.

Kleintjes: "De kraamzorg houdt het gewicht van kinderen goed in de gaten, in principe is het hele Nederlandse systeem erop gericht om onder andere te voorkomen wat met dat kindje in Amerika gebeurd is."

Meer op rtlnieuws.nl:
Veganistische ouders raken ondervoede baby kwijt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore