Gezondheid

Koud en flinke trek? Dat komt door een nieuw ontdekt hongerhormoon

17 maart 2017 14:46 Aangepast: 17 maart 2017 16:20
Warme noodlesoep om op te warmen. Beeld © Getty Images

Wie een lege maag heeft, heeft het vaak koud. Zelfs als je beweegt en genoeg warme kleding aan hebt. Dit komt door uridine, een nieuw ontdekt hongerhormoon dat honger, verzadiging en lichaamstemperatuur regelt.

Het stofje zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur bij mensen met flinke trek daalt. Dan moeten ze wel alle energie uit hun laatst gegeten maaltijd verbruikt hebben. Dat schrijven onderzoekers van de University of Texas in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Na het eten van een maaltijd, daalt de hoge concentratie uridine weer en krijgen mensen het weer warm. 

Obesitas

De onderzoekers noemen het ontdekte hongerhormoon 'heel belangrijk' omdat het tal van processen in ons lichaam regelt. Het kan ook van belang zijn in de strijd tegen obesitas.

Onderzoekers van de afdeling Endocrinologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontdekten twee jaar geleden al dat een temperatuur lager dan 17- 19 graden bruinvet activeert.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je van nature een koukleum bent. Wie het vaak koud heeft kan daar, naast een gevulde maag, gelukkig wel wat aan doen: zorg voor een goede nachtrust, zorg voor voldoende ijzer in je voeding, drink voldoende en beweeg meer. 

Waarom de een met vijftien graden in een T-Shirt rondloopt en de ander in winterjas met sjaal, wordt hieronder uitgelegd.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore