De helft van de vrouwen die een miskraam hebben gehad, worden daarna geopereerd om de baarmoeder weer 'schoon' te maken. Dat aantal operaties kan en moet flink omlaag, zeggen twee onderzoekers van het AMC.
In het AD pleiten onderzoekers Marianne Verschoor en Marike Lemmers van het Amsterdamse ziekenhuis AMC ervoor om het aantal curettages omlaag te brengen naar een kwart van de gevallen.
Problemen bij nieuwe zwangerschap
Een curettage is een operatie waarbij de baarmoeder operatief wordt leeggeschaapt of leeggezogen. Op die manier worden de resten van de afgebroken zwangerschap weggehaald.
Die ingreep zorgt bij een vijfde van de vrouwen voor problemen bij een nieuwe zwangerschap, zeggen de onderzoekers. Het kan zorgen voor baarmoederverklevingen en een grotere kans op vroeggeboorte.
'Laat het lichaam zelf doen'
Verschoor en Lemmers pleiten er in de krant voor om het lichaam eerst zelf te laten proberen om de baarmoeder schoon te maken. In veel gevallen gebeurt dat binnen twee weken, maar het kan zes weken tot zelfs maanden duren.
Als het niet binnen twee weken gebeurd is, kan medicatie uitkomst bieden. Alleen in het uiterste geval zou geopereerd moeten worden.
Meer op rtlnieuws.nl: