Gezondheid

'Kiem hartinfarct wordt al in puberteit gelegd'

23 maart 2017 08:00 Aangepast: 23 maart 2017 16:21
Slagaderverkalking begint al op jonge leeftijd. Beeld © ANP

"We moeten af van het beeld dat hartfalen alleen maar voorkomt bij ouderen", zegt cardioloog Janneke Wittekoek. Ze waarschuwt: als je een hartinfarct op latere leeftijd wilt voorkomen, moet je al in je puberteit gezonder gaan leven.

De belangrijkste oorzaak van een hartinfarct is slagaderverkalking. Als je dat hebt, gaat het nooit meer weg. Bij slagaderverkalking stapelen vetten en lichaamscellen zich op in de wand van het bloedvat. Daardoor worden de slagaders steeds nauwer en is de kans op een hartinfarct groter. Het is een proces dat al start in je jeugd en kan versnellen als je ongezond leeft.

Niet te genezen 

Een stille ziekte waar je lange tijd vrij weinig van merkt. "Het is toch te gek voor woorden dat we gaan zitten wachten totdat er een bloedvat dichtgeslibd is. En dat ik jou met een vermanend vingertje moet gaan bewegen om je leefstijl aan te passen."

De risicofactoren voor een hartinfarct zijn overgewicht, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes en roken. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat de bloedvaten dichtslibben. Volgens Wittekoek is niet iedereen zich bewust van deze oorzaken. Uit nieuw onderzoek van de Hartstichting blijkt dat de meeste 35-plussers de belangrijkste oorzaak van een hartinfarct onderschatten. 70 procent denkt zelfs dat het te genezen is terwijl dat niet zo is.

Leven wel gezonder

Daarnaast maakt 38 procent zich geen zorgen om hart- en vaatziekten, omdat ze nog geen klachten ervaren. "Als je 'geluk' hebt dan krijg je pijn op je borst of last van vermoeidheid en kun je je levensstijl nog aanpassen, maar als je pech hebt dan kom je er pas achter wanneer je je eerste hartinfarct krijgt."

Hart- en vaatziekte in Nederland

  • Jaarlijks krijgen 30.000 mensen een hartinfarct
  • Elke dag overlijden zo'n 15 mensen aan een hartinfarct
  • Bij vrouwen is de hart- en vaatziekte doodsoorzaak nummer 1
  • Ruim 1 miljoen mensen hebben een hart- en vaatziekte

Bron: Hartstichting

Wittekoek ziet wél dat 30-plussers steeds meer bezig zijn met een gezonder leven. "Dat is een goede zaak. Je kunt heel simpele dingen doen om dat te voorkomen. Beweeg je genoeg, eet je gezond, is je gewicht op orde en hoeveel sigaretten rook je per dag? Allemaal dingen die je zelf kunt veranderen."

Gezondheid blijven meten

Naast gezonder leven raadt Wittekoek ook aan om regelmatig de bloeddruk en het cholesterol te meten. En ook daar kun je op jonge leeftijd mee beginnen. "Know your numbers. Als je bijvoorbeeld weet dat je bloeddruk 120 moet zijn, dan kun je ervoor zorgen dat je er niet overheen komt." 

Het meten van je bloeddruk of cholesterol kan tegenwoordig bij de huisarts of de apotheek, maar je kunt ook een thuistest bij de drogisterij halen of zelf een bloeddrukmeter aanschaffen."Wanneer we geboren worden, krijgen we regelmatig testjes om te kijken of alles goed is. Dat zouden we elk jaar moeten blijven doen." 
 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`