Gezondheid

Brabants dorp vecht samen tegen overgewicht: 'Groepsdruk helpt bij afvallen'

27 maart 2017 20:00 Aangepast: 27 maart 2017 21:23
Deze inwoner van Leende heeft de koelkast vol gezond voedsel. Beeld © RTL Nieuws

Voelt een dieet soms eenzaam? Niet in het Brabantse Leende: daar lijnen buren, vrienden en winkeliers massaal mee sinds de huisarts constateerde dat de helft van de inwoners te zwaar was.

Zeker 200 mensen proberen samen de overtollige kilo's kwijt te raken. Zij eten geen koolhydraten meer, maar vet, vlees, kaas en Griekse yoghurt. Daarnaast controleert de arts regelmatig om de resultaten bij te houden.

Zal het Leende lukken om hun streefgewicht te halen? "De kans op slagen is groter als alle neuzen dezelfde kant op staan", zegt communicatiewetenschapper Saar Mollen. 

Ongeschreven regels

Mensen worden continu beïnvloed door wat anderen om hen heen doen en vinden. "Dat kunnen vriendinnen zijn, maar ook de omgeving waar je woont", zegt Mollen. Door groepsdruk ontstaan er ongeschreven regels over wat wel en niet kan. Ook dat gebeurt vaak onbewust. 

Het samen knokken tegen overgewicht in Leende kan de mensen helpen om hun doel te behalen. Volgens psycholoog Imke Gooskens van de Nederlandse Obesitas Kliniek helpt het om elkaar te motiveren en elkaar te bekritiseren. "Je houdt jezelf een spiegel voor. De positieve effecten kunnen versterkt worden als iedereen in de groep zich verbonden met elkaar voelt en als ze contact met elkaar houden."  

Gevoel van afkeuring

Het positieve effect blijft dan doorwerken, ook als je niet samen bent. Mollen: "Als je dan iemand uit de groep tegenkomt met een broodje in je hand, kan je bang zijn voor afkeuring. Dat gevoel van afkeuring krijg je dan omdat je de afgesproken regels hebt verbroken."

Onbewust komt ons gedrag voort uit hoe de meerderheid zich gedraagt. "Als we doen wat anderen doen dan zal het wel terecht zijn." 

Elk lichaam is anders

Toch kan groepsdruk ook negatieve effecten hebben. Vooral als er mensen zijn die zich na een paar weken niet meer aan het dieet houden. Ze vinden het dan ook niet belangrijk dat anderen het doen waardoor de rest gedemotiveerd raakt.

"Een ander nadeel van groepsdruk is dat mensen zich ook met elkaar gaan vergelijken. Waarom lukt het haar bijvoorbeeld wel om sneller af te vallen?", vertelt Imke Gooskens. 

De psycholoog adviseert om vroegtijdig te benoemen dat elk lichaam anders reageert. "Klachten en aandoeningen kunnen dat beïnvloeden. Dat iedereen dezelfde aanpak heeft, hoeft niet te betekenen dat iedereen hetzelfde resultaat krijgt." Zo voorkom je dat mensen gedemotiveerd raken. 

Leende vs. Nederland

Het is niet zo dat Leende een ongezonde plaats is. De gemeente Heeze-Leende is zelfs gezonder dan het Nederlands gemiddelde. Een paar cijfers:

  • In 2012 ervoer 81,9 procent van de inwoners van Heeze-Leende zijn gezondheid als goed tot zeer goed. Over heel Nederland genomen was dat gemiddeld 76,5 procent.
  • In datzelfde jaar had 47,2 procent van de inwoners van Heeze-Leende overgewicht, tegenover 48,3 procent in heel Nederland.
  • 10,8 procent van de mensen die in Heeze-Leende woont, had in 2012 ernstig overgewicht of obesitas. In Nederland was dat 12,7 procent.

Bron: Gezondheidsmonitor GGD

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`