Het verbod op roken in de wachtrij bij attracties van een pretpark is volgens de Stichting Rokersbelangen niet de oplossing. "Rokers worden met zo'n verbod gedemoniseerd."
Vanaf aanstaande zaterdag is het in 21 pretparken verboden te roken in de wachtrij voor een attractie. Dat heeft de Club van Elf, een koepel van pretparken waaronder de Efteling, Walibi en de Apenheul, vandaag besloten. Ook willen ze ontmoedigen dat mensen een sigaret opsteken op drukbezochte gebieden in het park.
Verontwaardiging
De maatregel valt niet bij iedereen in goede aarde. Op de Facebookpagina van RTL Nieuws reageren mensen verontwaardigd:
'Al genoeg regeltjes'
Ook de Stichting Rokersbelangen is niet blij met het rookverbod in de wachtrij. "Er zijn al genoeg regeltjes hier in Nederland. Rokers worden met deze maatregel opnieuw gedemoniseerd", zegt Ton Wurtz van de Stichting Rokersbelangen tegen RTL Nieuws. "Met dit verbod willen ze rokers weer hun pleziertje afnemen. Het lijkt wel alsof ze vinden dat je je moet schamen omdat je rookt."
Volgens Wurtz leidt het verbod tot een tweedeling in de samenleving. "Je wordt als roker in een hoekje geduwd", zegt hij. "Je krijgt twee groepen: de rokers en de niet-rokers, terwijl je gewoon met elkaar moet blijven praten."
Vriendelijk vragen
Hij begrijpt wel dat de niet-rokers overlast kunnen ervaren van rokers, maar vindt een verbod 'niet de juiste manier'. "Deze maatregel wekt alleen maar agressie op. Als mensen er last van hebben, spreek elkaar daar dan gewoon op aan. Dit moet je niet willen regelen met een verbod."
ZIE OOK: Hé, doe die sigaret eens uit!' Hierom durven we dat niet te zeggen
Hoe je een roker dan het beste aan kunt spreken? "Vraag gewoon op een vriendelijke manier of iemand even wil wachten met roken, bijvoorbeeld omdat er kinderen in de buurt zijn. Het liefst dus nog voor 'ie de sigaret heeft aangestoken", zegt Wurtz.
Friet en bier
Hij denkt dat rokers zich sowieso al bewust zijn van de eventuele overlast die ze veroorzaken. "Ik ken niemand die nog een sigaret opsteekt op een plek waar veel kinderen zijn", zegt Wurtz.
Ook vindt Wurtz het rookverbod in de wachtrij voor attracties niet consequent. "Zien roken doet roken, dat is bekend. Maar dat geldt ook voor vet eten en het drinken van alcohol. Waarom wordt er dan nog wel friet en bier verkocht in de pretparken?", vraagt hij zich af.
Zelf gestopt
De plekken waar rokers nog wel kunnen genieten van een sigaret worden steeds schaarser. "In café's en restaurants en op stations kon het al niet meer en nu wordt roken dus ook in pretparken aan banden gelegd. Wat is de volgende stap? Dat je niet meer in je eigen tuin mag roken omdat je buurman er last van heeft en naar de rechter stapt? Rokers zijn zich er echt wel bewust van waar ze wel of niet kunnen roken, dus praat gewoon met elkaar als je ergens last van hebt. Ga het niet afdwingen met een verbod."
Dat met elkaar praten heeft er bij Wurtz toe geleid dat hij acht jaar geleden is gestopt met roken. "Bij mij thuis hadden ze er last van. We hebben toen veel met elkaar gepraat en uiteindelijk heb ik besloten te stoppen. Maar dat was zeker niet gebeurd als ik een verbod had gekregen om binnen te roken of iets dergelijks. Zoiets overleg je met elkaar. Verbieden werkt niet, maar er wordt wel steeds meer verboden. En daarom blijf ik me ook als niet-roker sterk maken voor de belangen van rokers."
Kinderen zijn er wel blij mee:
Meer op rtlnieuws.nl:
Niet roken in de auto of op terras; in het buitenland gaat rookverbod verder