Gezondheid

'Diabetes, artrose en nierfalen zijn over tien jaar te genezen'

29 maart 2017 04:15 Aangepast: 29 maart 2017 16:20
In tegenstelling tot de bekende ouderdomsdiabetes (type 2) komt diabetes type 1 bij alle leeftijden voor en is er geen verband met overgewicht. Beeld © EPA

Artrose, diabetes type 1 en nierfalen zijn binnen tien jaar helemaal te genezen. Dat verwacht een groep Nederlandse medische wetenschappers, die samen met de overheid een plan hebben ontwikkeld.

De Telegraaf meldt dat een verzameling Nederlandse wetenschappers van verschillende universiteiten, de overheid en het bedrijfsleven morgen hun plan presenteren. 25 miljoen euro zouden ze hiervoor al hebben verzameld.

Cellen en organen vervangen

De wetenschappers zetten in op 'regeneratieve geneeskunde’. Dat is het vervangen of herstellen van beschadigde cellen, weefsels en zelfs organen, zoals nieren.

Een van die wetenschappers is de Maastrichtse hoogleraar Clemens van Blitterswijk. "Onze ambitie is vergelijkbaar met het destijds op de maan brengen van de mens", zegt hij.

Honderdduizenden Nederlanders

Honderdduizenden Nederlanders lijden momenteel aan artrose, een vorm van slijtage aan de gewrichten die nu nog niet te genezen valt.  Het aantal Nederlanders met diabetes type 1 - niet te verwarren met diabetes type 2 dat veel vaker voorkomt - bedraagt naar schatting zo'n 100.000. Nog eens 6500 Nederlanders lijden aan nierfalen.

Alles bij elkaar zouden binnen tien jaar al snel een half miljoen mensen kunnen genezen, terwijl voor hen nu alleen symptoombestrijding mogelijk is. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore