Gezondheid

Mogelijk grotere kans op spierziekte ALS voor elektriciëns, lassers en piloten

30 maart 2017 20:12 Aangepast: 31 maart 2017 09:22
Een lasser aan het werk op Utrecht Centraal. Beeld © ANP

Mensen die door hun werk jarenlang worden blootgesteld aan zogeheten elektromagnetische velden, zoals elektriciëns en lassers, hebben mogelijk twee keer zoveel kans op de dodelijke spierziekte ALS.

Onderzoekers van de universiteiten van Maastricht en Utrecht vergeleken de data van 58.000 mannen en 6.500 vrouwen en ontdekten een verband. "Het gaat om een grote groep gezonde mensen die voor een periode van zeventien jaar gevolgd zijn", zegt onderzoeker Roel Vermeulen. 

Tachtig van hen kregen de zeldzame en ernstige spierziekte ALS. "En allemaal hebben ze gewerkt met apparatuur die veel energie nodig heeft en hebben ze dus meer dan gemiddeld blootgestaan aan laagfrequente elektromagnetische velden."   

Verhoogd risico

Hoe die velden ertoe leiden dat iemand een verhoogd risico krijgt op een spierziekte, weet Vermeulen niet. "Als we die processen begrijpen, kunnen we er ook wat aan doen. Maar daar is meer onderzoek voor nodig."

Hoewel hij zich nog voorzichtig uitspreekt, denkt de onderzoeker wel dat er een verband kan zijn. "Er zijn wereldwijd meerdere studies uitgevoerd en die tonen allemaal hetzelfde verband aan." Verontschuldigend: "Ik ben een wetenschapper en voorzichtig met harde conclusies trekken."

Geen behandeling

Wereldwijd hebben meer dan 300.000 mensen de dodelijke zenuw- en spierziekte ALS. Over de oorzaak is nog weinig bekend. Een behandeling van de ziekte bestaat nog niet. Patiënten overlijden gemiddeld drie jaar na de eerste symptomen.

Onder leiding van het UMC Utrecht doen wetenschappers uit Europa, Australië en de Verenigde Staten onderzoek naar de oorzaken en behandelingen. 

`