Gezondheid

Het is lente, en de teken liggen weer op de loer

02 april 2017 10:20 Aangepast: 25 juli 2017 09:26
Beeld © ANP

Het is lente, het wordt warmer, en we gaan de tuin of het bos weer in. Hartstikke gezond natuurlijk, maar er is één beestje dat zich daar erg op verheugt: de teek.

Teken, spinachtige beestjes, houden zich op in bomen, struiken, in hoog gras, dode bladeren en kunnen ook verspreid worden door dieren. De teken drinken graag menselijk bloed, dat ze bij voorkeur tot zich nemen via liezen, knieholtes, oksels, bilspleten, achter oren en rond haargrenzen.

Thumbnail

Kleine bloedzuigertjes

Waarschuwen voor het kleine bloedzuigertje kan niet vaak genoeg gebeuren, want wie erdoor gebeten wordt, kan de ziekte van Lyme krijgen. En daar kun je erg beroerd van worden.

Daarom gaat morgen de Week van de Teek van start, waarin extra aandacht wordt besteed aan alle risico's van een tekenbeet.  

Wat cijfers:

  • Jaarlijks worden circa 1,3 miljoen mensen gebeten. 
  • Ruim één op de vijf tekenbeten loopt men op binnen stedelijk gebied, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 
  • Circa 25.000 krijgen de ziekte van Lyme.
  • Naar schatting 1000 tot 2500 per jaar langdurig klachten.

We weten al veel van teken en wat ze aan kunnen richten, maar nog niet genoeg. Daarom worden er dit jaar nieuwe onderzoeken gedaan om uit te vinden hoe de risico's en de gevolgen beter kunnen worden aangepakt: 

  • De Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren (Stigas) doet met onder meer de vakbond FNV onderzoek naar gevaren van en maatregelen tegen teken voor wie werkt in het groen. Extra aandacht voor deze groep is noodzakelijk, omdat die zich verplicht op plekken moet begeven waar hij kans maakt op een teek, die vaker op de grond zit en meer met dieren te maken heeft.
  • Ook komt er een breed onderzoek naar de ziekte van Lyme zelf, om die nog beter te bevechten. RIVM, Radboudumc, AMC en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn doen hieraan mee.
  • En dan komt er nog een onderzoek naar blootstelling aan het TBE-virus, dat hersen(vlies)ontsteking kan veroorzaken. Besmette teken dragen het TBE-virus over van dier naar dier en - tot nog toe een enkele keer - naar de mens. Het virus heeft nog maar twee keer in Nederland toegeslagen, één keer op de Sallandse Heuvelrug en één keer op de Utrechtse Heuvelrug.

'Het sloopt mijn lijf'

Dat de ziekte van Lyme zeer ernstige consequenties kan hebben, toont het verhaal van Berdien Renes, die lijdt aan chronische Lyme. "Ik leef in en rondom bed. Het sloopt mijn lijf van binnenuit."

Lees Berdiens verhaal hier: Wat een tekenbeet met je kan doen: 'Met morfine krijg ik mijn lijf rustig'

 

Wil je weten wat je moet doen bij een tekenbeet? Lees dan dit: Wat moet je doen bij een tekenbeet en zes andere nuttige vragen 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`